„Hommikusöök staariga“ Kohvikus Komeet; saatekülaline Riina Solman, saatejuht Anu Saagim; kohviku teenindusjuht Reelika Järve

Inimesed
24. august 2022, 22:00

„HOMMIKUSÖÖK STAARIGA“ | Riina Solman: see ei olnud tegelikult õige, mul süda siiani piinleb, kuidas oma poega kasvatasin (3)

Põhjaliku uuenduskuuri sel suvel läbi teinud Kohvikus Komeet on minu hommikusöögi kaaslaseks riigihalduse minister Riina Solman (50). Tegus naine kuulub Isamaa erakonda, on selle aseesimees ja erakonna naiskogu IREN esinaine. Ta on ka MTÜ-de Oleviste Hoolekanne, Heategevuskeskus ja Noor Eesti juhatuse liige. 9. augustil, pärast Dmitri Medvedevi ähvardusi peaminister Kallasele, astus Solman Naiskodukaitsesse. „Minu jaoks ei ole see rohkem ega vähem kui ajalooline hetk. Sellega pühendan justkui oma elu Eestimaale,“ ütles vapper naine. Viljandist pärit ingerisoome juurtega tüdrukust oleks tegelikult pidanud saama õpetaja, farmatseut või miks mitte ehtekunstnik, kuid tema teiseks koduks sai hoopis Oleviste kirik ning kireks poliitika.

Riina, millist sorti perenaine sina oled? Veel mõni aeg tagasi elasid nelja mehega sama katuse all. See tähendab pidevat köögis toimetamist?

Jah, tegin tõepoolest kõigile neljale mehele hoolega süüa, sest olin rohkem kodune, kui viimane poiss veel väike oli. Praegu on ta 10, suur poiss juba, saab ka ise hakkma. Aga varem jah, tegin tõepoolest iga päev meestele süüa.

Tead, mul on tegelikult ju õppetootmiskombinaadi päevik. Sel ajal kui mina lõpetasin keskkooli, siis olid õppetootmiskombinaadid, kus õpilastele anti ka mingi lisaeriala. Olid näiteks müüjad, sekretärid, masinakirjutajad, autojuhid ja kokad. Mina valisin kokanduse. Me reaalselt õppisime neid -lisaerialasid. Tegime usinalt Kiievi kotletti, kondiitritsehhis õppisime tegema hõrke beseesid, sefiire. Nõukogudeaegsed kokad oskasid tõepoolest valmistada head ja paremat.

Seejärel kokkasin võibolla esimesed 10 aastat mõnuga iga päev. Kolm korda nädalas küpsetasin, tegin kringleid ja torte, see kuidagi istus mulle. Aga nüüd on minu võimed kahjuks kokanduse valdkonnas alla igasugust arvestust.

Kas oled need ära unustatud või sul ei ole lihtsalt aega?

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99