Foto: Envato Elements
Sisuturundus
4. august 2022, 09:40

Sügisesed marjad ja juurikad on maitsvad ega riku hambaid!

Hammaste tervis algab juba lapsepõlvest, mistõttu on hädavajalik jälgida, mida sinu laps suhu paneb. On loomulik, et kui kõht läheb toidukordade vahel tühjaks, tahaks ta haarata just mõne suupiste järele. Nutikas vanem suunab võsukese aga tervisliku suupiste poole.

Siinkohal tuleks vanemal näidata lapsele eeskuju. Kui sa ise näksid vahepalade ajal komme, siis ei saa sa oodata, et laps tahaks porgandit. Valedest suupistetest võivad aga saada alguse kestvad hambaprobleemid.

Mis on suhkrurikastel suupistetel viga?

Loomulikult maitsevad magusad suupisted hästi, kuid need ei ole sinu lapse hammaste ega keha jaoks kasulikud. Kommid, koogid, küpsised ja muud suhkrurikkad toidud võivad põhjustada hammaste lagunemist, rääkimata sellest, et paljudes suhkrurikastes toitudes on ka rohkelt rasva. Magusaid suupisteid tarbivad lapsed söövad iga päev palju erinevaid suhkruid, sealhulgas lauasuhkrut (sahharoosi) ja maisimagusaineid (fruktoosi). 

Ka magusad joogid saab panna samasse patta suupistetega – limonaadid, spordi- ja energiajoogid ning mahlad on kõrge suhkrusisaldusega. Suhkruhulgaga ehmatavad ka erinevad kastmed, teraviljatooted ja puuviljakonservid.

Mil moel suhkrud hambaid ründavad?

Nähtamatud pisikud, mida nimetatakse bakteriteks, elavad kogu aeg suus. Mõned neist bakteritest moodustavad hammaste pinnale kleepuva materjali – see ongi katt. Suhkrut suhu pannes muudavad katul olevad bakterid magusa toidu hapeteks. Need happed on kahjuks piisavalt võimsad, et lahustada hambaid katvat kõva emaili. Nii saavad alguse hambaaugud. Vältides suhkrurikkaid toite, ei suuda bakterid toota sedavõrd hapet, mis emaili ära sööks.

Millised suupisted vähendavad hambaaukude tekke võimalust?

Sinu laps ei peagi pidevalt suhkrurikkaid suupisteid tarbima – on olemas suur hulk maitsvaid ja täitvaid snäkke, mis on sinu hammastele ja kogu kehale vähem kahjulikud. Tervislikes suupistetes pole näiteks palju suhkrut ega rasva.

Varsti paistab juba sügis, mis on ideaalne hetk uuteks algusteks. Miks mitte alustada just sügise hakul lapse tervislike ja värskete snäkkidega harjumist? Just praegu on periood, mil valmivad paljud maitsvad marjad, köögi- ja puuviljad. Selleks, et laps ei haaraks koolipuhvetis mõne suhkrurikka maiuse järgi, paki talle kaasa beebiporgandid, lõigutud paprika, kirsstomatid või õunad. Värsked köögiviljad on küll täis antioksüdante, kuid sellest hoolimata võivad lapsed nende söömisel pirtsutada. Sel puhul on hea idee pakkuda juurvilju näiteks dipikastmega. Aga pane tähele! Ära osta poest valmisdipikastmeid, sest ka need võivad olla täis rohkelt ebavajalikku kraami. Dipikastme saad aga ise luua, kuid segad hapukoore sisse mõne ürdisegu.

Suurepärased snäkid on ka täistera kreekerid, leib, juust (hea kaltsiumiallikas ja madala suhkrusisaldusega) ning pähklid (madala suhkrusisaldusega ja rohkelt „häid“ rasvu).  

Kui sinu laps ei taha üldse köögivilju süüa, siis tasub talle pakkuda ka köögiviljamahlu – see ei jää hammaste külge kinni ega tekita probleeme. Ometi tasub vältida köögiviljamahlade poest ostmist, vaid neid ise mahlapressi abil valmistada.

Puuviljamahlad seevastu pole nii kasulikud kui köögiviljamahlad, kuid on siiski parem alternatiiv karastusjookidele. Puuviljamahl on tavapärasest happelisem ja sisaldab palju suhkrut, isegi kui seda ei ole juurde lisatud.

Kui soovid siiski janu kustutada just puuviljamahladega, tasub see ise valmistada. Niiviisi saad teha võimalikult naturaalsed ilma suhkruta joogid. Hea idee oleks puuviljamahl segada pooleks puhta veega, sest nii vähendad suhkrute sisaldust joogis.

Kõigi eelnevate soovituste tarbimine on tähtis, kuid sama oluline on käia regulaarselt hambaarsti juures. Nii täiskasvanud kui lapsed peaksid käima hambaarsti vastuvõtul kaks korda aastas. Broneeri käik hambaarsti juurde SIIN!

Aga mis siis saab, kui oled juba kaotanud hambaid? Üheks väga heaks alternatiiviks on Portugalist pärit „Hambad ööpäevaga“ tehnoloogia. Happy Smile hambakliinikus kasutatav tehnoloogia annab võimaluse saada fikseeritud protees kõigest ühe ööpäevaga. Ravi on klassikalise implantatsiooniga võrreldes tunduvalt kiirem ja leebem, nõuab vähem aega ning on ka soodsam. Loe teenusest täpsemalt SIIT!