Sisuturundus
24. august 2022, 14:10

Kvaliteetsem tulemus ja rahaline kokkuhoid: fermid on ehitusel üha populaarsemad!

Kes ehitab või renoveerib kodu, teab, et kõik materjalid on muutunud kallimaks ning omajagu probleeme on ka tarnetega. Püütakse leida lahendusi, mis on kiiremad, soodsamad ja parema kvaliteediga. Üheks selliseks võimaluseks on katusefermide kasutamine.

Katusefermid on ideaalsed nii uue maja ehitamiseks kui vana renoveerimiseks. Tehases valmistatud fermid on tugevamad võrreldes objektil ehitatud konstruktsioonidega. Lisaks arvestatakse konstruktsioonide tegemisel ka hilisema kattematerjaliga – plekk, kivi, eterniit, laast jne. Fermide kasutusala on üsna lai, sest need sobivad nii katuste, lagede kui ka põrandate ehitamiseks. Vahelagede sisse on lihtne paigaldada elektrijuhtmeid, ventilatsiooni-, kanalisatsiooni-, kütte- ja veetorusid. 

Et kõik on muutunud kallimaks, on fermide plussiks võimalus raha kokku hoida. Võrreldes traditsiooniliselt ehitatud katusega, on nendelt materjalidelt võimalik saavutada kuni 30% kokkuhoidu. Konstruktsiooni koostamisel saab kasutada optimaalselt vajaminevaid ristlõikeid ja puitmaterjali. 

Samamoodi on kokkuhoid nii ehitusplatsil kui ka ajas. Ehitusplatsil ei teki asjatuid tootmisega seotud jäätmeid ning ajaliselt on märkimisväärne just lihtsus ja kiirus – tehasest saab tellida fermid täpselt ajaks, mil tööjärg on käes.

Iga katusekonstruktsioon valmistatakse spetsiaalselt hoone järgi. Fermid projekteeritakse pädeva inseneri poolt spetsiaalse programmi abil – nii on võimalik pakkuda praktilisi ja paindlikke lahendusi erinevatele katusekonstruktsioonidele. Ka paigaldamine ise ei nõua eritehnikat, piisab vaid lihtsamast kraanast (mis on enamasti sama auto peal, mis transpordib fermid objektile). Tööga saab hakkama väike arv üldehitusehitajaid ja võimalik on paigaldada ka kitsastes oludes.

Mis võib valesti minna?

Natural AS on olnud pikalt turul ning pühendunud puitmaterjali jätkusuutlikkuse parendamisele. Suur fookus on katusefermide tutvustamisel (uuri lisainfot Natural AS katusefermide kohta SIIT!) ja kasutajateni viimisel. Seeläbi on puututud kokku ka erinevate vigadega, mida inimesed on teinud.

Kuigi hinnapakkumiste küsimine erinevatelt tootjatelt on igati tervitav, tuleb olla täpne ja tähelepanelik detailides. Projekteerijad on erinevad, kasutatakse ka erinevaid programme fermidprojekti koostamisel ja kui on näha erinevusi (näiteks kuskil on materjali rohkem arvestatud), siis uuri emmalt-kummalt pakkujalt, millest selline erinevus. Ära jäta seda tähelepanuta ning väldi otsuse tegemist ainult hinna baasil.

Väga ohtlik on otsus arveldada tootjaga „mustalt“, lootes seeläbi kulutusi optimeerida. Elu on aga näidanud, et just niisugustes olukordades kipuvad hiljem välja tulema suuremat sorti puudused ning tootjalt enam abi ei saa. Viimane laiutab lihtsalt käsi ja nendib, et nemad pole ferme müünud.

Ka muudatuste tegemisega ehitusplatsil tasub olla ettevaatlik. Olgu selleks ehitusmehe otsus tõsta mõni kandev sein teise kohta, muuta trepi või ukse asukohta – kõigepealt tuleks projekteerijalt uurida, kas see on lubatud. Oht on ka see, kui ehitusmees otsustab objektil lõigata alumise vöö sisse sälgu või liiga suure augu. Kuna projekteerija polnud sellega arvestanud, langeb tõenäoliselt fermi kandevõime. Uuri teadjatelt üle ja vajadusel täienda mõne lisaplaadi või tugevdusega.

Miks eelistada Natural AS ferme?

Kõik Naturali ogaplaatfermid on kvaliteetsed ja valmistatud arvestades kõrgeid Euroopa ehitusregulatsioone ning neil on CE märgistus.

Seadmed, millega ferme valmistatakse, on maailmapraktikas pikalt kasutusel. Natural alustas oma fermitehase arendamist 2016. aastal ja puidutöötlemisega on tegeletud üle 30 aasta.

Kui soovid ehituspuitu osta, siis kõige mugavam on seda teha läbi Naturali e-poe, kus on pidevalt saadaval üle 250 erineva toote. Lisaks, tuuakse üle 600€ tellimused Mandri-Eesti piires nädala jooksul tasuta.

Suurklientidel, edasimüüjatel ning ehitajatel soovitame ühendust võtta projektimüügi osakonnaga SIIN.