Taimo Toomast ja Vilja Toomast

Foto: Arno Saar
Tele
7. juuli 2022, 23:24

VIDEO | Taimo Toomast kopsusiirdamisest: mulle öeldi, et need tulid Skandinaaviast (4)

Ringvaade suvel“ saates käis külas Taimo Toomast, kes rääkis oma keerulisest kopsuhaigusest, mille nimeks oli hüpersensitiivne pneumoniit ehk ülitundlik kopsupõletik. 15. mail siirati ooperilauljale edukalt uued kopsud.

Haigust on võimalik hormooniga kontrollida, et kops kestaks, kuid selle tagajärjed ei ole ilusad. „Kops muudkui armistub ja muutub väiksemaks ning jäigemaks ehk ta ei saa enam hapnikku toota teistele organitele,“ rääkis Taimo ETV saates „Ringvaade“. Samuti sööb haigus ära lihased ja jõu, mistõttu pidi endine ooperilaulja olema ratastoolis.

„See on suur ime, et üldse leiti sobiv kops, sest seda juhtub haruharva,“ märkis Toomast. Mees tunnistas, et tal oli enne operatsiooni haigete kopsudega elada jäänud vaid paar kuud kuni pool aastat. Õnneks saadi talle aga täpselt tema mõõtmetes ja veregrupis kopsud. Toomast meenutas, kuidas ühel hommikul tuli haiglast kõne, et kopsud on leitud. Patsiendiga ei jagata aga kunagi, kelle elundeid talle siirdatakse, sest tegemist on delikaatsete andmetega. „Mulle öeldi vaid, et kopsud tulid Skandinaaviast,“ sõnas mees. Nõusolek operatsiooniks antud, põrutati Tartu haiglasse.

Pärast kopsusiirdamist öeldi mehele, et haiglas veedab ta veel kolm kuud, kuid Toomastil olid teised plaanid. Nimelt sai ta juba kuu hiljem haiglast välja tänu oma suurele tahtele ja füsioterapeudile, kes teda voodist välja sundis tulema.

Mees tunnistas, et viimasel aastal mõtles ta üritustel käies alatihti, et see võib jääda tema viimaseks korraks. Sisimas oli tal aga olemas lootus ja tahe tulla haigusest võitjana välja.

Abikaasa Vilja sõnas: „Tal on elutahe nii suur, et vehkis käte ja jalgadega ning lõpuks ikka taastas oma hingamise.

Taimo Toomast nentis, et ei mäleta, kuidas enne operatsiooni hingata oli, kuid nüüd teeb ta igal hommikul pudeliga hingamisharjutusi ja naudib talle antud kingitust.

Ooperilaulja tunnistas, et peab ennast väga hoidma, sest esimesel kolmel kuul ei tohi nakatuda millessegi, sest see võib olla surmav. Selle nimel peab ta palju vaeva nägema, kuid tema salasoov on tulevikus oma ameti juurde naasta: „Kunagi tahaks jälle ooperit proovida.“