Johnny Depp ja Amber Heard.

Foto: Kollaaž (2x AFP/Scanpix)
Inimesed
12. juuni 2022, 14:30

„Kohtuotsus ei tähenda seda, et vägivalda pole olnud,“ tõdeb vägivallatseja õigeksmõistmise puhul lähisuhtevägivalla vabatahtlik nõustaja Merli Kaunissaar.

DEPPI JA HEARDI NÄITEL | Kriimud, sinikad ja videod: kes on päriselt ohver ja kes vägivallatseja?

Viimase aja parimaks meelelahutuseks nimetatud USA näitlejatest ekspaari Johnny Deppi ja Amber Heardi kohtusaaga valguses on hakatud küsima – kas on olemas selline asi nagu täiuslik lähisuhtevägivalla ohver? Inimene, kes oskab kohtus õigesti käituda ja omab ka tõendeid. Asja vaagivad Eesti eksperdid.

1. juunil lahenduse leidnud kohtusaaga Amber Heardi ja Johnni Deppi vahel näitas meile nii mõndagi. Kohati oli tegu popcorni järele haarama paneva show'ga, mille sarnast polnud keegi varem näinud. Teisalt oli tegu ikkagi päris inimeste, nende elu ja suhtega, mis oli täis vägivalda ja sõimu. Eredalt tuli välja, kuidas kahe inimese vahel saab asi minna nii mürgiseks ja räpaseks, et nii-öelda klassikaline ohvriroll muutub ähmaseks. 

Ameerika esimese astme kohtuotsuse kohaselt on Amber Heard Johnny Deppi laimanud väitega, et mees on vägivallatseja. See, et Depp võidab, sai protsessi käigus üsna selgeks, kuid selle põhjus jaotub kahte leeri. Ühtede jaoks on Johnny Depp ise lähisuhtevägivalla ohver ning Heard jõhker vägivallatseja ja valetaja. Teiste jaoks on Depp lihtsalt nii mõjuvõimas ja tuntud mees, et ainuüksi see sai otsustavaks. 

Heardile sai saatuslikuks tema väga eripalgeline käitumine, kuidas üks hetk ollakse rahulik ja rõõmus ja teine hetk endast täiesti väljas. Ka muutus naise jutt – tekkisid uued versioonid ja teatud asjaolud olid justkui ununenud. Kas see tõesti on normaalne? 

Edasi lugemiseks: