Foto: Stanislav Moškov
Poliitika
8. juuni 2022, 09:42

FOTOD | Erakonnad kogunesid ühisosa otsimiseks Toompeale. Isamaa: Martin Helme meilt peaministrikohta ei küsinud (107)

Reformierakond on teinud Sotsiaaldemokraatlikule erakonnale ja Isamaale ettepaneku koalitsioonikõneluste alustamiseks. Kolmapäeval kell 9 kohtusid erakonnad riigikogus, selgitamaks välja võimaliku ühisosa.

Isamaale on ettepaneku uue koalitsiooni moodustamiseks teinud ka Keskerakond koos EKREga, kellega kohtuti kell 11. Erakond lubas oma eelistuse avalikustada hiljemalt laupäeval.

Reformierakonna esimees Kaja Kallas kommenteeris pärast kohtumist, et see möödus heas meeleolus ja ühisosa sotside ja Isamaaga on palju. Kallas möönis, et lähenevate valimiste tõttu saab uus koalitsioon tegutseda küll vaid lühikeses ajaraamis, ent selle aja jooksul saab siiski olulisi asju tehtud.

Kallase sõnul praegu detailidesse ei mindud, kuid pikemalt räägiti eestikeelsest haridusest. Kallase sõnul võiks alushariduse seaduse eelnõu tulla uue koalitsiooniga ambitsioonikam kui see oli eelmises valitsuses.

Kui Isamaa peab oluliseks tarbimismaksude allatoomist, siis Kallas möönis, et inflatsiooniga tuleb tegeleda. Reformierakonna soov on aidata inimesi sihitult, kuid ühislahenduste leidmiseks oodatakse koalitsiooniläbirääkimiste algust.

Eesootava maratonistungi kohta, kus arutatakse perehüvitiste eelnõule Reformierakonna poolt tehtud enam kui tuhandet muudatusettepanekut, ütles Kallas, et fraktsioon jätkab valitud taktikaga. Seega ettepanekuid tagasi ei võeta.

Sotsiaaldemokraatide juht Lauri Läänemets ütles, et kohtumisel valitsenud õhkkonna järgi oleks ta väga üllatunud, kui seda kolmikliitu ei sünniks.

Kõige keerulisemaks võib tema sõnul osutuda küsimus energiahindadest ja inflatsioonist, sest see võtab riigieelarvest väga suure osa. Sotsiaaldemokraadid soovivad, et töötasud tõuseksid, näiteks päästel ja politseil. Üksnes sotsiaaltoetustega Läänemetsa sõnul olukorda ei lahenda, ka palgad peavad järgi tulema. Seega võiksid kõne all olla maksusüsteemi muudatused.

Läänemets sai aru, et Reformierakond nõustus, et nii nagu kevadel edasi minna ei saa – toetused peavad suurenema ja neid peab olema rohkem.

Läänemets arvas, et õhtul teeb Reformierakond obstruktsiooni. Sotsiaaldemokraadid tema sõnul selles tsirkuses ei osale, vaid suunavat oma energia mujale.

Isamaalane Urmas Reinsalu kommenteeris, et võimalus võimuliidu sünniks Isamaa, sotside ja Reformierakonna vahel ei kasvanud ega kahanenud. Kuulati võimalike partnerite seisukohti teemadel, mis puudutavad eestimeelsust, julgeolekut, Eesti inimeste toimetuleku tagamist inflatsioonikriisis. Reinsalu ütles, et oluline oli kuulata Reformierakonna kui valitsuspartei seisukohti, sest neil on parem ülevaade riigi rahandusseisust.

Isamaa seisukoht kujuneb pärast kahte kohtumist, asja arutatakse ja laupäeval on volikogu, kus jõutakse otsuseni. Kindlasti on ka erimeelsusi mõlema koalitsioonivariandi puhul.

Punaseid jooni sel kohtumisel Reinsalu sõnul lauale ei asetatud.

Keskerakonna esimees Jüri Ratas rõhutas, et Keskerakond ei lähe igasugusesse koalitsiooni. Keskerakonna jaoks on tema sõnul oluline Eesti inimeste toetamine energiakriisis, erakorraline pensionitõus, laste- ja peretoetused, ukrainlaste toetamine siin ja Ukraina toetamine.

Ratas ütles, et Keskerakond ei karda erakorralisi valimisi ja võib töötada ka opositsioonis.

Spekulatsioone, et laste- ja peretoetused olid vaid suitsukatse ja uus koalitsioon on juba kokku lepitud, nimetas Ratas valeks.

Milline koalitsioon sünnib, olevat suuresti Isamaa otsus, lõpetas infotundi juhatama kiirustanud riigikogu esimees.

Keskerakonna fraktsioonijuht Jaanus Karilaid kordas sisuliselt esimehe Ratase mõtteid: poliitiline seis on veel lahtine ja Isamaa otsustab laupäeval.

Ka Karilaiu sõnul ei pürgita võimule iga hinna eest, vaid ollakse valmis erakorralisteks valimisteks või tööks opositsioonis.

Isamaalane Priit Sibul rõhutas, et Isamaa teeb oma otsuse laupäeval. Tema sõnul toimus täna kaks viisakat ja toredat kohtumist, mille põhjal saab Isamaa vaagida ühe ja teise võimuliidu plusse ja miinuseid.

Midagi üllatavat Sibula sõnul polnud: ühes koalitsioonis oleks eestikeelse hariduse osas keerulisem kokkuleppele jõuda, teises jälle peretoetustega.

Martin Helme Isamaalt peaministrikohta ei küsinud.

Kuigi esimene kohtumine kestis pea kaks tundi, siis väidetavalt piisas Keskerakonna ja EKREga tunnist, et kõik teemad läbi käia – kohtumine jäänud lühemaks, sest riigikogus algas infotund.

EKRE esimees Martin Helme ütles, et tema meelest oli kohtumine Isamaa ja Keskerakonnaga väga hea ja aitas aru saada, milline erakondade üleüldine hoiak on. Ta hindas, et positiivne. Helme ei teeks sellest aga järeldust, mismoodi Isamaa otsustab edasi minna. Helme sõnul oldi ühel meelel teemade osas, mis on Eesti ühiskonnas lähiajal kõrvetavad.

Helme möönis, et valitsusliidu moodustamise protsess edeneb praegu aeglaselt, mis on tingitud mõnede erakondade siseelust, riigikogu istungjärgu lõpust ja parlamendi töö umbejooksmisest ning võib-olla ka poliitilistest kalkulatsioonidest.

Helme ütles, et paljude erakondade meelest pole see üldse halb lahendus, kui Kaja Kallas jääb pooleks suveks n-ö rippuma, nii et tal pole parlamendi tuge ja ta midagi teha ei saa, kuid tema seda ei poolda. Helme sõnul pole Kallasel enam legitiimsust olla peaminister.