Foto: Andres Varustin
Juhtkiri
2. juuni 2022, 19:51

Juhtkiri | 100 sigadust koalitsioonipartnerile (4)

On raamat „100 sigadust sõbrale,“ kus kirjeldatakse erinevaid võikaid viise, kuidas sõbrale käru keerata. Praegune reformi-keski käitumine annab ainest teoseks, mille pealkiri võiks olla „100 sigadust koalitsioonipartnerile.“ Sigadus võib mõnele küll humoorikalt kõlada, kuid reaalsuses ei taha keegi endale sõpra, kelle läheduses peab alati valvas olema, et mõnda lõksu ei astu. Nii mõnigi keski tegu tundub olevat ette võetud just reformile käru keeramiseks. 

Näiteks 1. juunil lükkasid riigikogus keskerakondlased koos EKRE saadikutega tagasi valitsuse esitatud ehk nii Reformi- kui ka Keskerakonna ministrite heakskiidetud, eestikeelse alushariduse eelnõu. Tervise- ja tööminister Tanel Kiik selgitas ERRile, et Keskerakond toetas alushariduse eelnõud valitsuses, sest ei tutvunud selle sisuga põhjalikumalt. Et siis kuidas palun? Kas nende töö valitsuses polegi enne eelnõu riigikokku saatmist sellega tutvuda, vajadusel muuta ja töötada seni, kuni see on päriselt riigikokku sobilik? Kindlasti avastab riigikogugi eelnõus puudusi, kuid õnneks on võimalus teha parandusettepanekuid. 

Samas liikus eelnõu nii mõneski punktis õiges suunas. Näiteks nägi see ette, et lasteaia õppekeel alates kolmeaastastest lastest on üldjuhul eesti keel ja igas rühmas peab olema tagatud vähemalt üks eesti keelt valdav täistööajaga õpetaja. Jah, kindlasti eestikeelsete õpetajate leidmine on väljakutse. Kindlasti tuleb hoolega mõelda, kuidas ja kas muuta haridusnõudeid õpetajatele. Kaua võib? Väldime väljakutseid? Ignoreerime probleeme?

Ka president Alar Karis pahandab Delfi vahendusel: „Omavaheliste arvete klaarimiseks ja süüdlaste otsimiseks ei ole meil aega. Eesti on jõudnud koalitsioonita valitsuse ajajärku. Koalitsioon on laiali pudenenud, kuigi valitsus veel tegutseb.“ Kuidagi muudmoodi tõesti ei anna iseloomustada olukorda, kus Keskerakonna juht Jüri Ratas soovitab küsida tähetark Igor Mangilt, kas valitsus püsib.