KOOS LÄBI RASKETE AEGADE: „Pojaga oleme palju rääkinud möödunud rasketest aegadest ja oludest, millest oleme ajaga välja kasvanud. Oleme avastanud, et just varases lapsepõlves kogetud rikkalik abi on olnud väga oluline ja tähendusrikas kandepunkt tema edasisele elule ja arengule,“ ütleb Reet Kromel.Foto: Sirli Raitma
Inimesed
8. mai 2022, 22:30

Laulja Reet Kromel: „See on meeletu teekond, mille olen oma autistist pojaga läbi käinud!“

„See oli siis raskeloomuline autism. Kas tõesti minu lapsel! Mure oli mõõtmatu. Hetkeks oli vaja nüüd seisatada ning tõsiselt mõelda, millises suunas edasi liikuda…“ jagab lauljanna Reet Kromel (61) oma peagi ilmuvas raamatus rasket, aga inspireerivat teekonda autistliku pojaga. See on toonud talle suurest murest hoolimata siiski rohkem õnne kui kurbust. Suuresti seetõttu, et tema pühendumus kandis vilja – praegu on poeg lõpetamas ülikooli Inglismaal ja ees terendab paljutõotav tulevik.

Reet Kromel kolis 1996. aastal Londonisse, kus ta elab ja töötab siiani. End võõral maal nullist üles töötanud lauljatar on praeguseks rajanud suurlinna oma muusikakooli. Sellele lõid hea pinnase muusikateraapia õpingud, mille ta omal ajal autistist poja aitamiseks ette võttis.

Reedal on kaks last – 24aastane Kymbali-Kym, kes loob ja laulab praegu oma ema sünnipaigas Mõisakülas, ning 22aastane autistlik poeg Khobhi-Kenneth, kes õpib praegu Põhja-Inglismaal Northumbria ülikoolis viimasel kursusel ajalugu ja politoloogiat. Reet on poja edusammude üle ääretult õnnelik ja uhke. Vaid Reet teab emana, millistest raskustest on ta pidanud koos pojaga läbi murdma.

Tema teekond on julgustuseks kõigile peredele, kus kasvamas autistlik laps.

Edasi lugemiseks: