EMA JA TÜTAR: „See oli minu lapsepõlv, minu elu. Alles hiljem sain aru, et see oli eriline,“ meenutab Maarja Undusk oma lapsepõlve kuulsa kirjaniku tütrena. Pildil on ema Ellen ja tütar Maarja Lohusalu Põhjarannas aastal 1969.

Foto: Erakogu
Inimesed
6. mai 2022, 22:30

Ellen Niidu tütar Maarja Undusk: meie ema hindas oma lastes isepäisust ja vastuhakku (1)

„Ema ei öelnud meile kunagi, et peab olema sõnakuulelik laps. Loomulikult tuli reeglitest kinni pidada, hea kasvatus oli ikkagi väärtus. See oli endastmõistetav, et tuleb olla hea ja kuulata vanema inimese sõna, aga ema ei pidanud õigeks, et laps teeb seda lihtsalt sõnakuulmise pärast,“ räägib kunstnik Maarja Undusk, kes oma äsja ilmunud mahukas mälestusteraamatus „Heleda mõtte laast. Ellen Niit.“ avab soojalt ja avatult oma ema erinevaid elutahke.

Tuhandete omaaegsete ja ka praeguste laste jaoks on Ellen Niit kirjanik, kes lõi nende rõõmuks Pille-Riini, Krõlli ja muud vahvad tegelased ning „maalis“ „Suure maalritöö“. Maarja Unduskile on Ellen Niit aga eelkõige ema. See, et nende kodus elasid oma nähtamatul moel ka Pille-Riin ja Krõll, oli tema jaoks üsna tavaline nähe.

Edasi lugemiseks: