Foto: Robin Roots
Sisuturundus
12. september 2022, 10:54

KATSE | Kuidas maitsevad erinevad lambalihast grilltooted?

Eestlased on tõeline grillirahvas – niipea, kui ilmad hakkavad soojemaks minema, otsitakse grillid välja ning minnakse õue head-paremat valmistama. Pole vahet, kas oma koduaias, maamajakese juures või siis väljasõidul, mõnusa ilmaga pannakse grill ikka püsti!

Sea- ja veiseliha, kanaliha, kala, erinevad juustud ja juurikad… valik, mida grillida, on väga lai. Aga kui tihti pannakse lambaliha grillile särisema? Mitte väga sageli… aga see-eest pakub lamba grillimise eriti nauditava maitseelamuse.

Võtsime Muhu Liha neli kõige populaarsemat lambaliha toodet ja proovisime neist midagi head valmistada. Millised olid meie mõtted?

Lamba grill-liha suitsuses paprikamarinaadis

Teate, mis hoiab elus nooruslikuna? Uute asjade proovimine – olgu need siis kulinaarias või kusagil mujal. Lambaliha oleme mõlemad elukaaslasega üsna vähe söönud. Ma ei tea, kas asi on selles, et erinevaid variante pole poodides kuigi palju või ei ole lihtsalt silma jäänud. Eks suvisel ajal võtab grillitoodete valik ju silme ees kirjuks.

Hiljuti kuulsin sõbrannalt, et nad olid perega proovinud Muhu Liha lambatooteid ning neile meeldis väga. Kuna neid tooteid tuleb kulleriga tellida otse Muhust (no see tundub küll olevat kõrgtasemel kvaliteet, kui tavalisest supermarketist ei saa), siis otsustasin viimane kord tema tellimusega liituda. Tooted saabusid reedel ning seega võtsimegi kohe laupäeva päeval grillimise ette.

Kuna me polnud päris kindlad, kas meie ise ja lapsed naudime lambaliha, siis ostsime grillimiseks ka tavalist kanaliha. Pikk lugu lühidalt – meile meeldis lambaliha väga! Liha marinaad oli väga hästi tasakaalus ning tunda oli mõnusat paprikamaitset ja erinevaid ürte. Samas ei varjanud need hõrku lambaliha maitset. Lastele me ei öelnudki, et see on tavapärasest teistsugune liha ning nii vintsutasidki nad oma portsu hoogsalt sisse.

Julgustan kõiki lambaliha oma menüüsse lisama. Eriti soovitan Muhu Liha grill-liha.  

Foto: Robin Roots

Grillvorst lambalihast

Kui grillimiseks läheb, siis liha kõrvale valime alati grillvorste. Tavaliselt saavad vorstikesed kiiremini valmis kui liha ning nii saab kõht esmaselt juba täis. Seekord valisime Muhu Liha grillvorstid lambalihast.

Kuna olen kuulnud lambaliha kohta, et see võib ajada mõnevõrra rasva, pühkisin need enne grillimist hoolikalt salvrätiga puhtaks. Lõpptulemus sai päris hea ning valmis võrdlemisi kiirelt enne lamba grill-liha

Sõime grillvorste koos toorsalatiga – mõnus kõhutäis!

Foto: Robin Roots

Lamba grill-liha rosmariinimarinaadis

Mõtlesin just möödunud nädalavahetusel grillida, aga ilm pööras kuidagi väga tuuliseks ning ei kutsunud õue istuma. Otsustasime valmisostetud liha valmistada hoopis ahjus.

Mõnevõrra sattusin segadusse selles osas, mis temperatuuril liha valmistada. Kuna pakendil seda kirjas ei olnud, siis otsisin netiavarustes ning avastasin, et lammas valmib väga hästi madalal temperatuuril ja pikemat aega. Nii tasub varuda snäkke enne lamba ahju panemist – muidu lööb kõht õige pea pilli. Õnneks oli meil valmis valik erinevaid juurikaid ning jõudsime kõik kannatlikult lamba valmimist oodata.

Kuna tükid olid mõistliku suurusega, siis läks umbes tunnike liha valmistamiseks. Pakendil on kirjas, et tükid on valmis, kui sisetemperatuur on 74 kraadi – nii tuli kasuks köögitermomeetri olemasolu, sest siis teadsime täpselt, millal on õige aeg toit ahjust välja võtta.

Eriti meeldis rosmariinimarinaadis lamba grill-liha minu elukaaslasele. Tegelikult sõigi ta enamiku valminud lambast ise ära… Eks siis tean, et järgmine kord võin julgemini lambaliha osta.

Foto: Robin Roots

Šašlõkk lambalihast

Esimesena köitis tähelepanu selle šašlõki välimus – liha oli väga autentse ja puhta väljanägemisega. Hoopis parem kui see, mis ma tavaliselt olen poest ostnud. Järgmine, mida märkasin, oli lõhn. Kuna mul on väga hea lõhnamälu, siis meenusid lapsepõlvesuved, kui vanavanemate juures liha grillisime…

Mul on tegelikult ka kodus väike kvaliteedikontroll – kass, kes jumaldab värsket liha. Kui ta tunneb värske liha lõhna, siis hakkab ta minu kõrval kräunuma ja endalegi palakest nõudma. Tema tunneb ära, mis on kvaliteetne ja mis mitte. Kui ta vahepeal minu ostetud liha peale kohale ei vaevu tulema, siis järelikult pole see õige ning järgmine kord ma samast kohast enam ei osta. Jõudsin alles hakata šašõkki varrastele lükkama, kui kass juba kohale kihutas. Kuna marinaad ei olnud eriti tugev (sidruni ja mulliveega), siis andsin talle väikese tüki.

Mis puutub liha puhtusesse, siis pole ka ime, sest Muhu Liha toodang pidigi väga kvaliteetne olema – pakutakse vaid Eesti talude rohumaadel vabalt peetud lammaste liha. Pikalt looduslikult liigirikkal karjamaal kasvanud liha on tervislik ja maitsev. Veelgi enam, ilma väetiste ja pestitsiidideta!

Šašlõkk sai grillil väga mahlakas. Tõsi, maitse on sea- ja veiselihast veidi erinev, kuid siiski usun, et ostan seda vahelduseks edaspidigi.

Kui sinagi tahaksid oma grillipeol midagi uut ja maitsvat proovida, siis pane tellimus teele Muhu Liha kodulehel SIIN. Kaupa saab tellida kulleriga koju üle terve Eesti. Kaubatarne toimub reedeti.