VENEMAA HELGEM POOL: „Kadrioru loss on mulle tähtis selle poolest, et tuletab meelde Venemaa inimlikumat ja ilusamat poolt, millisena ma tahaks teda silme ees hoida. Vaatamata õudsele olevikule ja tumedale tulevikule,“ ütleb sõjaajaloolane ja neljanda põlve Vene emigrant Jüri Kotšinev.Foto: Martin Ahven
Inimesed
6. mai 2022, 22:30

Sõjaajaloolane Jüri Kotšinev: „Venemaa on maailma kloaak, mis on endasse imenud kõige õudsemad diktatuuri ilmingud.“ (14)

„Putin mõtleb, et on nii patriarh kui tsaar, ja näeb ennast messiana, kes koos Venemaaga päästab planeedi Maa läänestumisest ja merkantilismist,“ ütleb ajaloolane ja sõjaajaloolane Jüri Kotšinev.

Jüri Kotšinevi sulest ilmunud kakskümmend raamatut käsitlevad peamiselt Venemaa ajalugu, mille pöördeliste ja murranguliste aegade eesotsas seisnud isevalitsejate ja tsaaride vallutusretked nii itta kui läände, aga ka põhja ja lõuna suunal on okupeeritud aladele jäänud (väike)rahvastele toonud pea alati kaasa häda ja hävingut. „Vene impeeriumi väline sära on ehitatud alati üles väikerahvaste tohutute kannatuse toel,“ lisab neljanda põlve vene emigrant Kotšinev, kellelt ta enda sõnul on röövitud kodumaa.

Kuku raadio saates „Jukuraadio“ 3. veebruaril, kus sa lahkasid deržaava ehk vene suurriiklikku olemust, ütlesid ühemõtteliselt, et Putin tahab minna ajalukku suurena ja lõpetuseks panid i-le punki sõnadega: „Lohutan kõiki, sõda ei tule, aga olge valvsad.“ Kuidas sa, tundes Vene ajalugu ja sõjaajalugu nagu oma viit sõrme, sedaviisi puusse panid?

Edasi lugemiseks: