Vene väed tulistamas Azovstali tehase lähedal mitmelasulisest raketiheitjast BM-21 Grad 2. mail

Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
4. mai 2022, 22:18

BLOGI | Vene väed alustasid taas intensiivset pealetungi Ukraina linnadele. Donetski oblastis kasutati fosforpomme

Kätte on jõudnud sõja 70. päev. Mariupoli teatri pommitamises hukkus arvatavalt 600 inimest. Venemaa sõjavägi teatas, et avab alates neljapäevast kolmeks päevaks humanitaarabikoridorid ümberpiiratud Azovstali terasekompleksist.

Olulisemad sündmused:

  • Vladimir Putin ja Prantsuse president Emmanuel Macron pidasid esimest korda pärast 29. märtsi telefonivestluse. Putin olevat Macronile öelnud, et Lääs „ignoreerib Ukraina sõjakuritegusid". Kreml ütles ka, et Lääs peab lõpetama relvade tarnimise Ukrainale, lisades, et Kiiev ei võta konflikti lõpetamise kõnelusi tõsiselt.

  • Linnapea Oleksandr Markušin ütles, et Irpini linnast leiti pärast Vene vägede väljumist 290 tsiviilisiku surnukehad.

  • Vene väed ründasid teisipäeva õhtul tiibrakettidega mitmeid Ukraina piirkondi: Lvivi, Kiievit, Odessat ja Dniprot. Lvivis said rünnakus kahjustada mitmed elektrialajaamad, mistõttu jäid mõned linnaosad elektrita. Mitmetes piirkonnas sai tõsiselt viga ka raudteeinfrastruktuur.

  • Vähemalt 26 hukkus pärast seda, kui tsiviilbuss põrkas Rivne piirkonnas kokku kütuseveokiga.

  • Valgevene armee alustas militaarõppustega, mille eesmärk olevat „testida lahinguvalmidust“. Sealne kaitseministeerium kinnitas, et õppus ei kujuta naaberriikidele mingit ohtu.

  • Venemaa poolt okupeeritud Makijivka linnas Donetski oblastis sai mürsutabamuse naftabaas.

  • Vene väed tahavad Mariupolis võidupüha tähistada.

  • AP: Mariupoli teatri pommitamises hukkus arvatavalt 600 inimest

  • Ukrainas Donetski oblastis Avdiivka linnas sai teisipäeval Venemaa sõjaväerünnakus surma ja vigastada mitmeid bussi ootavaid tsiviilisikud.

  • Ühendkuningriigi kaitseminister Ben Wallace ja ta ütles, et Ühendkuningriik aitaks Soomet, kui Venemaa seda ründaks, olenemata sellest, kas riik on NATO liige või mitte.

  • Ungari ei nõustu peaministri pressiesindaja sõnul Euroopa Liidu plaaniga keelustada Venemaa nafta import praegusel kujul, kuna see on „Ungari riikliku energiajulgeoleku vastu“.

  • Venemaa sõjavägi teatas, et avab alates neljapäevast kolmeks päevaks humanitaarabikoridorid ümberpiiratud Azovstali terasekompleksist. Sel ajal lõpetavad Vene väed sõjalise tegevuse ja viivad üksused ohutusse kaugusesse.

  • Harkivi oblastis Iziumis suri Ukraina ajakirjanik Oleksandr Mahhov.

  • Venemaa üritas varastatud Ukraina vilja Egiptusesse „eksportida“. Vene laev laadis ajutiselt okupeeritud Krimmis 27 000 tonni teravilja ja üritas seda müüa Egiptusesse, kuid pärast keeldumist muutis suunda Liibanoni/Süüria suunas.

  • Azovi rügemendi sõdurite ülem Azovstali tehases kolonelleitnant Denõs Prokopenko sõnul toimuvad kompleksis rasked lahingud pärast seda, kui Vene väed tungisid selle perimeetrisse „Juba kaks päeva on vaenlane tehase territooriumile tunginud. Käivad rasked verised lahingud,“ sõnas ta.

  • Dnipropetrovski oblasti sõjaväevalitsuse juht Valentõn Reznitšenko teatas kahest raketilöögist Dnipro linnale. Tema sõnul tulistas ühe raketi alla õhutõrjesüsteem ja teine tabas raudtee infrastruktuuri.

    60. sõjapäeva blogi saab lugeda SIIT. 61. päeva blogi saab lugeda SIIT. 62. sõjapäeva blogi saad lugeda SIIT. 63. sõjapäeva blogi saab lugeda SIIT. 64. sõjapäeva blogi saab lugeda SIIT. 65. sõjapäeva blogi leiad SIIT. 66. sõjapäeva blogi leiad SIIT. 67. sõjapäeva blogi asub SIIN. 68. päeva blogi loe SIIT. 69. sõjapäeva blogi asub SIIN.

00:32

Sõjapäeva kokkuvõte:

23:41

Angelina Jolie avaldas Instagramis postituse Lvivist pärit Vene raketi fragmentidega.

23:13

Selline on Mariupol täna pärast Venemaa okupatsiooni alt vabanemist. Peatänaval on palju rahvast liikumas, inimesed müüvad kõik päästetud asjad maha. Üks koht küsib 20 grivenit tunni aja mobiiltelefoni laadimise eest. Kõik see toimub haudade kõrval murul.

22:57

Azovi rügemendi sõdurite ülem Azovstali tehases kolonelleitnant Denõs Prokopenko sõnul toimuvad kompleksis rasked lahingud pärast seda, kui Vene väed tungisid selle perimeetrisse „Juba kaks päeva on vaenlane tehase territooriumile tunginud. Käivad rasked verised lahingud,“ sõnas ta.

Prokopenko jätkas: „Olen uhke oma sõdurite üle, kes teevad üliinimlikke jõupingutusi vaenlase pealetungi ohjeldamiseks. Tänan kogu maailma Mariupoli garnisoni tohutu toetamise eest. Olukord on äärmiselt keeruline, kuid me jätkame korralduse täitmist hoidke kaitset.“

22:53

Täna ilmus avalikkuse ette veebisait, millel on loendur, mis näitab, kaua on aega kuni okupeeritud Krimmi Kertši silla hävitamiseni. „Venelased, kes kolisid Krimmi pärast selle okupeerimist 2014. aastal, teil on veel aega suveräänse Ukraina riigi territooriumilt lahkuda!“

22:37

Venemaa üritas varastatud Ukraina vilja Egiptusesse „eksportida“. Vene laev laadis ajutiselt okupeeritud Krimmis 27 000 tonni teravilja ja üritas seda müüa Egiptusesse, kuid pärast keeldumist muutis suunda Liibanoni/Süüria suunas.

22:32

President Zelenskõi palus ÜRO peasekretäril abistada kõigi haavatute evakueerimist Azovstalist, teatas presidendi kantselei. Volodõmõr Zelenskõi esitas vastava palve telefonivestluses António Guterresega.

22:30

Dnipropetrovski oblasti sõjaväevalitsuse juht Valentõn Reznitšenko teatas kahest raketilöögist Dnipro linnale. Tema sõnul tulistas ühe raketi alla õhutõrjesüsteem ja teine tabas raudtee infrastruktuuri.

22:28

Mariupolist evakueeritud saabusid Zaporižžjas asuvasse pagulaskeskusesse.

22:27

Harkivi oblastis Iziumis suri Ukraina ajakirjanik Oleksandr Mahhov.

22:24

„Vene saast leidis Azovstali töötajate seast reeturi, mõne elektriku, kes näitas tunneleid, mis maa alt tehase juurde viivad. Ja eile hakkasid venelased neid tunneleid tormama, kasutades reeturilt saadud teavet,“ teatab Ukraina riigiametnik Anton Heraštšenko.

22:21

Kiievi piirkonnas lahvatasid metsatulekahjud, ütles Kiievi linnapea Vitali Klitško. Tema sõnul põleb Ivankivski rajoonis Rozvaživi küla lähedal umbes üks hektar metsa. Tšernobõli tsoonis Ditiatkõi küla lähedal põleb samuti mets.

22:20

Täna sõitsid Kiievi oblastis tuletõrjeauto ja traktor otsa tankitõrjemiinidele, viga sai kolm inimest, teattas Ukraina politsei.

Hoholivi lähedal sai viga 35aastane traktorist. Kaks tuletõrjujat said vigastada Tšornobõli keelutsoonis metsas.

22:14
22:11

Nagu eilegi õhtul, pommitavad Vene väed taas Ukraina linnu. Kuuldused on, et rünnaku all on Dnipro, Zaporižžjas Kiiev, Mõkolaiv ja Tšerkasõ, vahendab BBC.

Dnipro linnapea Boris Filatov teatas ühismeedias, et vähemalt üks Vene rakett tabas kesklinna. „Löök otse Dnipro kesklinnas. Ärge lahkuge varjenditest! Oodake ametlikku teavet sõjaväevalitsuselt,“ kirjutas ta.

Ukraina raudteede tegevjuht Oleksandr Kamõšõn ütles, et Dnipro raudteerajatised on kannatada saanud. „Järjekordne raketilöök Dnipro raudteeinfrastruktuurile. Töötajate seas inimohvreid pole,“ ütles ta Telegramis.

Twitteris jagatakse videot, milles on näha, kuidas rakett tabab Dnipros silda.

Mariinkas, Donetski oblastis kasutasid Vene väed väidetavalt fosforpomme.

22:08

Venemaa sõjavägi teatas, et avab alates neljapäevast kolmeks päevaks humanitaarabikoridorid ümberpiiratud Azovstali terasekompleksist, vahendab Reuters. Sel ajal lõpetavad Vene väed sõjalise tegevuse ja viivad üksused ohutusse kaugusesse, teatati veebipostituses.

Ukraina ametnikud pole võimalikust evakueerimisest veel midagi teatanud. Möödunud nädala lõpus evakueeriti Azovstali tehasest kümned tsiviilisikud, kellest suur grupp sõitis Ukraina kontrolli all olevasse Zaporižžjasse.

21:58

Kaadrid, mis näitavad Venemaa rünnakuid Harkivi lõbustuspargi vastu.

21:13

Ungari ei nõustu peaministri pressiesindaja sõnul Euroopa Liidu plaaniga keelustada Venemaa nafta import praegusel kujul, kuna see on „Ungari riikliku energiajulgeoleku vastu“, vahendab CNN.

„Ettepanek Brüsseli nimel soovitab seda teha järgmise aasta lõpuks. Lühim periood – see on meile ja naftafirmadele selge – on kolm kuni viis aastat- Euroopa otsuste tegemise põhiolemus on konsensus... Me oleme öelnud Brüsselile ja kõigile Euroopa riikidele, et Ungari ei saa seda teha nii, nagu nad nõuavad.“

Euroopa Liit tegi ettepaneku keelata aasta lõpuks kogu nafta import Venemaalt ja eemaldada SWIFTi rahvusvahelisest maksete võrgust riigi suurim pank Sberbank.

21:07

Täna külastas Helsingit Ühendkuningriigi kaitseminister Ben Wallace ja ta ütles, et Ühendkuningriik aitaks Soomet, kui Venemaa seda ründaks, olenemata sellest, kas riik on NATO liige või mitte.

„On mõeldamatu, et Suurbritannia ei tuleks Soome või Rootsi toetama, kui neid kunagi rünnataks, ilma mingi suure formaalse kokkuleppeta. Oleme Euroopa riigid, kes jagavad samu väärtusi, kellel on sügav ja pikk ajalugu,“ ütles ta.

20:54

Ukraina relvajõudude teatel jätkavad Vene väed kolmapäeval Mariupolis Azovstali terasetehasele tormirünnakuid edutult, vahendab CNN.

„Mariupoli Azovstali piirkonnas jätkuvad blokaadid ja katsed hävitada meie üksusi. Mõnes piirkonnas alustas Vene vaenlane lennukite toel pealetungi uuesti, et tehas oma kontrolli alla. Edukad nad selles pole olnud," ütles Ukraina relvajõudude nõunik Aleksandr Stupun.

Azovstalis on sadu tsiviilisikuid on endiselt lõksus, sealhulgas 30 last, ütles Mariupoli linnapea.

Loe rohkem