Personaaltreener Janika Koch-Mäe

Foto: Erakogu
Inimesed
23. aprill 2022, 20:16

Personaaltreener Janika Koch-Mäe: ka sellel, kes pole spordiga tugevat sidet tundnud, on võimalik leida kõige lemmikum liikumisviis

HÜVA NÕU | Kui meie enda tass on täis ja oleme enda eest piisavalt hoolitsenud, jagub energiat teistelegi jagamiseks

Igaühel on võimalik hakata sporti armastama kinnitab Personaaltreenerite Liidu kutsekomisjoni esinaine ja personaaltreener Janika Koch-Mäe. Janika räägibki enda loo, kuidas jõudis treeneriametini. Ta tõdeb, et tema lugu on veidi ebatavaline, kuna ta ei olnud kooli ajal väga sportlik. Pigem oli ta kehalise kasvatuse tundides viimaste seas. „Kasvuraskuste tõttu olin tihti vabastatud ning erilist armastust selle tunni osas ei olnud. Pigem kuulasin huviga ajalootundides, tegelesin muusika ja kunstiga. Ujumist kooli ajal selgeks ei saanudki, suusatada ei osanud ja jooksuringid olid pigem piin,“ meenutab ta.

Kui meie enda tass on täis, jätkub energiat ka teisi aidata

Paratamatult on pingelistel aegadel paljudel inimestel raske endas leida energiat ja mahti mõelda trennile. Koch-Mäe soovitab siiski, et tervise seisukohast oleks hea iga päev see 30 minutit liikumiseks leida ja see on võimalik! Meil kõigil on 24 tundi ööpäevas ja 30 minutit päevast on ainult 2% - leia see aeg, et minna kasvõi lihtsalt jalutama või teha kodus kätekõverdusi ja kükke.

Sea ennast prioriteediks number - seda ilmestab hästi näiteks lennukis öeldav instruktsioon, et ohu korral pane kõigepealt hapnikumask pähe endale ja seejärel aita teisi. Kui meie enda tass on täis ja oleme enda eest piisavalt hoolitsenud, jätkub energiat ka teisi aidata.

Kõige esimene samm on lihtsalt pihta hakata!

Tee otsus ja tegutse! Võta 30 minutit päevas liikumiseks ja iseendaga tegelemise prioriteediks. Alusta rahulikult – tagasihoidliku tempo ja koormusega – lase kehal harjuda ja kohaneda. Ära ole enda vastu karm – toida end piisava energiaga ja väldi äärmusi toitumises: Roomat ei ehitatud ka ühe päevaga.

Kevadeti on ikka aktuaalsed erinevad dieedid – väldi ekstreemsusi ja kohtle oma keha austusega – ta peab vastu pidama väga pikka aega ja tahame me kõik elada võimalikult väheste terviseprobleemidega: sinu tervis on sinu enda kätes. Kiirelt langetatud kilod ei tohiks tulla tervise hinnaga.

Janika Koch-Mäe

Foto: Erakogu

Igaühel on võimalik hakata sporti armastama

Koch-Mäe räägib ka enda loo, kuidas jõudis treeneriametini. Ta tõdeb, et tema lugu on veidi ebatavaline, kuna ta ei olnud kooli ajal väga sportlik. Pigem oli ta kehalise kasvatuse tundides viimaste seas. „Kasvuraskuste tõttu olin tihti vabastatud ning erilist armastust selle tunni osas ei olnud. Pigem kuulasin huviga ajalootundides, tegelesin muusika ja kunstiga. Ujumist kooli ajal selgeks ei saanudki, suusatada ei osanud ja jooksuringid olid pigem piin,“ meenutab ta.

Keskkooli kaheteistkümnendas klassis sattus ta pooljuhuslikult keskuse võimlas toimuvasse aeroobika tundi ja ütleb käsi südamel, et just sealt leidis ta oma sinilinnu: muusika, inspireeriv treener ja motiveeriv grupp oli see, mis teda paelus ning kui 2002 Tallinnasse ülikooli õppima asus, jätkas legendaarses spordiklubis Flexer treenimist ja juba aasta hiljem sai mindud aeroobikatreenerite kursustele.

Esimesed aastad sai tehtud rühmatrenni Kolga ja Loksa naistele ning 2006. aastal sai ta jala ukse vahele juba esimeses päris spordiklubis nimega Laagri Jõujaam. Sealt edasi tuli juba suurema koormusega treeneri töökoht 2007. aastal vastavatud Arigato spordikeskuses ja 2008. aastal juba Spartas. Praegu tegutseb t neljas klubis: Arigato, Audentes, Golden Club ja Sparta.

Aja jooksul on ta palju juurde õppinud: erinevad personaaltreeneri koolitused, toitumisnõustaja õpe ja palju muud. „Minu jaoks on äärmiselt oluline olla pidevas arengus ja õppida juurde uusi oskusi ning teadmisi.“

„Aga tulles tagasi kehalise kasvatuse juurde, siis aja jooksul hakkasin nautima jooksmist. Kõige pikem distants on poolmaraton Tallinna maratonil mõned ajad tagasi. Suusatreenerite Jaanus Teppan, Eiko Toom ja Raul Olle abil olen ära õppinud suusatamise nii klassikas kui vabastiilis. Hindan end hetkel veel algajaks, aga naudin murdmaasuusatamist väga. Hetkel tegelen ujuma õppimisega treeneri käe all – see on mu 2022. aasta eesmärk,“ räägib tegus naine.

Ta ütleb, et treeneritöö toob väga palju tagasi: klientide rõõm, tänu ja energia on need, mis ka kõige sombusemal päeval panevad naeratama. Treeneritööga saab ta muuta inimeste elusid, saab toetada ja aidata areneda, toetada klientide tervist. Treeningus on pidev energiavahetus – jagatakse rõõmu, muret, kogemusi. Samuti tunneb ta treeneritöös suurt missioonitunnet – et levitada liikumise ja tervise sõnumit kaugele. Treeneritöö ei ole kunagi rutiinne ja alati on võimalik õppida.

Koch-Mäe ütleb, et kõik on võimalik! „Usun, et on veel neid, kel kooli ajast ei ole spordiga tugevat sidet ega häid mälestusi aga on võimalik leida endale see kõige lemmikum liikumisviis ja hakata sporti armastama. Samuti on võimalik kogu elu õppida uusi oskusi ja on võimalik saada üle erinevatest hirmudest,“ usub ta.

Soov suurendada inimeste teadlikkust

23.-30. aprillil toimub üle-eestiline liikumisele ja tervisele pühendatud nädal Estonian Fitness Week, mis kulmineerub Estonian Fitness EXPO-ga. Janika rõhutab, et kindlasti ei saa spordi ja liikumise osa keeruliste aegadega toimetulekul alahinnata. Spordi tegemine on oma olemuselt lõõgastav, vabastades endorfiine ja viies muremõtted veidikesekski eemale.

Ta toob näiteks, et tema käib pingelistel aegadel hommikuti või õhtuti jalutamas – liikumine värskes õhus on parim teraapia ning sageli jõuab ta tagasi koju klaari oleku ja selge peaga. Sport aitab hästi ka uneprobleemide korral – väsitades oma keha piisavalt, suudame paremini ka uinuda.

Treener selgitab, et Estonian Fitness Weeki korraldamiseks on tegelikult võetud hoogu juba kaks aastat - esimene plaan oli 2020. aastal ja teine 2021. aastal, kuid seoses koroonakriisiga oldi sunnitud üritus edasi lükkama. Sel aastal võimaldasid aga valitsevad olud kogu projekti ära korraldada.

„Valitsev ebakindlus ja pinge on hetkel oma haripunktis – meie vaimne ja füüsiline tervis on olulisem kui kunagi varem: et pidada vastu, olla üksteisele toeks ja liikuda edasi. Erinevad spordiüritused tuletavad meile kõigile meelde, et enda keha eest hoolitsemine on oluline: kuula erinevaid toitumise ja tervise teemalisi loenguid ja hari end selles vallas, kuidas paremini toituda, et toetada oma tervist; mismoodi trenni teha, et treening sind arendaks ja oleks turvaline; millist treeningut valida.“

Estonian Fitness Week on kõigile olenemata soost, vanusest, treenituse astmest ja tervisealastest teadmistest. Sel aastal fookuses just vaimse tervise teema: mitmeaastane keeruline ja ebakindel aeg on mõjutanud kindlasti elanikkonna stressitaset ja meeleolu ning soovime fitnessinädalaga pakkuda veidigi leevendust, vaheldust, lootust ja positiivsust.

Et osa saaksid võtta kõik, ongi sündmus üle-eestiline. Lisaks Tallinnale on võimalik külastada tasuta jõusaali Pärnus - OG Gym, kuulata loenguid Viljandis, Märjamaal ja Tartus, samuti osaleda erinevates treeningutes ja töötubades ning külastada saale ja ujulat. Ja muidugi on nädala kulminatsiooniks Saku suurhallis 30.04 toimuv Estonian Fitness EXPO, kuhu on oodatud nii suured kui ka väikesed.

Saab kuulata huvitavaid loenguid, mida on üle Eesti kokku muljetavaldav arv. Samuti toimuvad praktilised workshop’id jõusaali treeningu, jõutõstmise, streetworkout’i ehk tänavatreeningu, kõhulihaste treenimise ja tasakaalustatud treeningu teemadel. Väga palju erinevaid võimalusi on osaleda tõhusates ja põnevates rühmatreeningutes – nii Tallinnas, Tartus kui ka Märjamaal.

Expol saab kaasa lüüa hommikul toimuvas treeningmaratonis, võistelda sangpommi rebimises, teha läbi Fitstaar Challenge, teha kaasa päev otsa kestev sammukogumisvõistlus FitSphere'ga, kuulata põnevat paneeldiskussiooni, mida modereerib Hannes Hermaküla, elada kaasa Eesti karikavõistlustele kulturismis ja fitnessis.

Personaaltreener Janika Koch-Mäe

Foto: Artjom Fraiman


„Tiigri puudutus“ - saatekülaline Timo Reinpal; saatejuhid Anu Saagim ja Sirje Presnal