18. SÜNNIPÄEVAL: Tulevane kuninganna Elizabeth oma 18. sünnipäeval 21. aprillil 1944. Seljataga on rängad sõja-aastad. 1940. aastal pommitasid sakslased Buckinghami paleed, kuid kuningas keeldus perega sealt lahkumast. 18. sünnipäeva järel astus printsess Elizabeth naiste territoriaalsesse abiteenistusse. Ta sai autojuhikoolituse ning see oli esimene kord, kui seni lossis koolitatud printsess koos eakaaslastega õppis.Foto: Vida Press
Inimesed
21. aprill 2022, 00:01

GALERII | Pikka iga kuningannale! Kahe sünnipäevaga Elizabeth II sai 96aastaseks

Kui kuningas George V minia 21. aprillil 1926 Londonis oma isakodus keisrilõike abil esiktütre ilmale tõi, ei aimanud ükski hing, et pisikesest Elizabethist saab ühel päeval kuninganna – ja aastakümneid hiljem Ühendkuningriigi staažikaim valitseja. Täna tähistab Tema Majesteet hällipäeva pereringis, kuid tõelised pidustused leiavad aset juunis.

Tänase sünnipäevalapse isa, kuningas George V noorem poeg Albert ehk Bertie kasvas üles oma vanema venna prints Edwardi varjus, kellest pidi saama tulevikus kuningas. 1923. aastal naitus Bertie oma südamedaami, šoti aadlisuguvõsast pärit Elizabeth Bowes-Lyoniga, kes oli talle mitu korda korvi andnud, peljates kuningliku eluga kaasnevat taaka. Kuid Bertie sihikindlus pääses võidule. 1926. aastal Londonis Mayfairi linnajaos aadressil Bruton Street 17 sündinud esiktütar sai 1930. aastal mängukaaslaseks õekese, kellele pandi nimeks Margaret.

Edasi lugemiseks: