STAARIDEKÜLLANE MÄLESTUSKONTSERT: „Kabaree“ täht Liza Minnelli esitas kontserdi finaalis koos Queeni muusikutega (pildil Brian May paremal ja Roger Taylor vasakul) ansambli hiti „We Are The Champions“. Kaasa lõid kõik kontserdil osalenud muusikud.Foto: Vida Press
Inimesed
19. aprill 2022, 22:30

Täna täitub 30 aastat staariderohkest heategevuskontserdist Freddie Mercury mälestuseks

„Korraldame Freddie Mercuryle ajaloo uhkeima ärasaatmise!“

20. aprillil 1992 tõusid muusikamaailma superstaarid Londonis Wembley staadionil lavale, mälestamaks viis kuud varem aidsi surnud Freddie Mercuryt. Queeni hittide kontserdiga koguti raha HIV vastu võitlemiseks – kuid mis veelgi tähtsam: muudeti toona laialt levinud arvamust, et aids on geikatk, mis on saadetud homodele karistuseks patutegude eest.

Queeni kitarrist Brian May on rääkinud, et Mercury varjas diagnoosi, sest ei tahtnud haletsemist. „Ta oli väga tugev inimene ja tahtis oma saatust ise juhtida. Ta teadis, et kui ta peaks [aidsist] teatama, muutuks tema elu tsirkuseks ja tal ei lastaks tegelda oma südameasja, muusikaga.“ Aidsi tunnistamine tähendanuks ka oma homoseksuaalsuse tunnistamist – toona peeti aidsi vaid homode haiguseks. Kuid selline avaldus tähendanuks Mercury karjääri lõppu.

Edasi lugemiseks: