VÕIMAS LAULJATAR: „See, mis ta laval tegi, oli puhas kuld,“ tunnustas mullu Marju Kuuti muusik Ivo Linna. „Eesti naislauljate peres on Marju Kuut üks kõige säravamaid tähti, seal pole mingit kahtlust.“

Foto: Aldo Luud
Inimesed
17. aprill 2022, 22:30

Suri laulja, laululooja, muusikaprodutsent ja diskor Marju Marynel Kuut (12. veebruar 1946 – 10. aprill 2022)

HÜVASTI, MARJU KUUT! „Sinuta kevad on tühi, kõik kas möödas või eel. Unetust piinab vaikus, koidik on kaugel ees...“ (1)

„Sinuta kevad on tühi, kõik kas möödas või eel. Unetust piinab vaikus, koidik on kaugel ees. Hellalt ükskõikne süda kiretult tunde ta lööb. Istun ja elan ja olen orvuna võlutud öös,“ kõlas salm helilooja Arne Oidi ja tekstimeister Heldur Karmo laulus „Kaks kuukiirt mu toas“. Marju Kuudi häälega. Seda hingekriipivat häält kuuleb nüüdsest üksnes helikandjailt, sest Marjut enam ei ole. Ta on läinud. Tükkis oma sära ja isepäisusega. Ent tema hääl jääb.

Just isepäisust mõistis see särav muusik igal sammul demonstreerida. Nii võis Kuut muretu muige saatel selgitada uudishimulikele, miks ta seltskonnas saatjata liigub, et tal pole meeste leidmiseks mahti, sest magab päeval ja tegutseb öösel – ega nii olevat hõlpus kaaslast leida, ent lisas ka kärmelt, et tal polevat meest vajagi. Kui aga arupärimine ei lõppenud, nähvas naerdes: „Jumal, hea, et te ei küsi, kas mul naist ei ole! Jah, minult on küsitud, kas mul naist ei ole.“

Võib ka meenutada seika möödunud aasta vabariigi aastapäeva eel, kui Kuut otsustas mitte vastu võtta president Kersti Kaljulaidi määratud Valgetähe V klassi teenetemärki. Väärikas eas lauljanna põhjendas teenetemärgist loobumist sellega, et selle määramisel arvestati vaid tema osalemist mängufilmis „Varastati Vana Toomas“ ja Vanemuise teatri rokkooperis „Imelugu“ ning laulmist 1970. aastate menubändides MERL ja MIR.

Tundlikul Kuudil oli igati õigus pahandada, sest tema loominguline karjäär seisnes märksa enamas kui kahtlase väärtusega film „Varastati Vana Toomas“, mille tegemise käigus kiusati teda jubekostüümidega, või üks rokkooper. Või kaks ansamblit.

Edasi lugemiseks: