Foto: Elmar Rauam
Inimesed
21. aprill 2022, 10:19

Algselt Õhtulehes ilmunud 15.04.2022.

Tarmo Urb: „„Valged roosid“ oli Tarmo Pihlapi hukatus…“ (11)

„Paar päeva enne seda, kui ta [Tarmo Pihlap] siit ilmast ära läks, ta helistas mulle – et saaks kokku, sööks lõunat. Teeks plaane. Aga helistas hoopis Reet Linna ja ütles, et Tarts on surnud. Nii et me ei jõudnudki lõunat süüa…“ mäletab muusik ja teadmamees Tarmo Urb oma viimast kõnelust põhikooli aja pinginaabri Tarmo Pihlapiga, kelle sünnist möödub 21. aprillil 70 aastat.

Põhikooli ajal olid nimekaimud Tarmo Urb ja Tarmo Pihlap pinginaabrid ja suured sõbrad. Nad elasid üsna lähestikku – üks Tartus Võru tänaval, teine Sireli tänaval. Mõlemal perel oli seal oma maja ja mõõdukalt suur aed. Samal ajal olid väga head sõbrad ka nende kuus aastat nooremad vennad – Toomas Urb ja Priit Pihlap.

„Meil oli pärast kooli selline rituaal: kõigepealt saatsin mina Tartsi Sireli tänava nukani, seal me rääkisime tund aega, siis kõndis ta minuga koos minu majani ja rääkisime minu maja ees juttu,“ meenutab Tarmo. „Pärast seda läksime jälle tema tänava otsani ja lõime järgmise tunnikese sirgeks. Ja siis kõndis tema jälle meie juurde tagasi. Ema lõpuks küsis: „Kas te olete armunud või? Mis teil seal Tartsiga toimub, millest te räägite?“.“

Tarmo naerab. Tal ei ole kõige õrnematki mälupilti sellest, millest nad rääkisid. Aga kogu aeg oli õudselt huvitav.

Edasi lugemiseks: