Butša naine aeda maetud poja haual. Illustreeriv foto.Foto: AFP/Scanpix
Maailm
13. aprill 2022, 00:20

Keldris hoiti kinni 25 Ukraina tüdrukut, neist 9 jäid rasedaks (4)

Üha enam tuleb esile võikaid detaile ukrainlaste vastu sooritatud kuritegudest. Ukraina nõuab tribunali, et Vladimir Putini sõjaroimade üle kohut mõistetaks. Too on aga vahepeal oma luurebossi kinni pannud.

  • Võitlus Mariupoli pärast jätkub, linna väidetavast, ent kinnitamata ründamisest keemiarelvaga saab lähemalt lugeda siit.

  • Ukraina inimõiguste ombudsman Ljudmõla Denisova räägib, et Butšas kasutasid Vene sõdurid kohalikke naisi seksiorjadena. Selliseid juhtumeid on Denisova sõnul dokumenteeritud palju. Ta räägib ühest võikamast: „Umbes 25 tüdrukut ja naist vanuses 14–24 vägistati süstemaatiliselt Butša maja keldris. Üheksa neist on nüüd rasedad. Vene sõdurid ütlesid neile, et nad vägistavad neid nii palju, et nad ei tahaks enam ühegi mehega seksuaalsuhet ega saaks Ukraina lapsi sünnitada.“ Kas okupantide toime pandud seksuaalkuritegude ulatust oleks üldse võimalik hinnata? „Praegu on see võimatu, sest mitte kõik ei taha meile rääkida, mis nendega juhtus. Enamik neist vajab praegu psühholoogilist tuge, mistõttu me ei saa neid juhtumeid kuritegudena registreerida, kui nad meile oma ütlusi ei anna,“ ütles Denisova. Ta lisas, et Ukraina soovib, et ÜRO asutaks eritribunali, et mõista kohut Putini sõjakuritegude üle.

  • Putin andis teada, et Venemaa jätkab nn erioperatsiooniga „rahulikult“. Venemaa diktaator kohtus oma Valgevene ametivennaga ning polnud rahul jutuga, et tema vägedel on Ukrainas raskusi ning need olid sunnitud Kiievi alt taganema ja oma käike muutma. Kiievisse minek olnud Putini sõnul vajalik lihtsalt selleks, et vaenlase vägesid ja nende militaarehitisi hävitada, et siis Donbassis hiljem korralik töö teha. Nii Mariupoli keemiarelva kuuldust kui ka Butša linnas toime pandud jõhkrusi nimetas ta võltsinguks. Putini mõtteavaldustest veel nii palju: Venemaa hakkab tema sõnul varsti jälle Kuule lendama.

  • The Moscow Times vahendab, et kindral Sergei Beseda, FSB välisluure osakonna juht istub Lefertovo vanglas. Kinnipidamisasutusel on Venemaal halb kuulsus. FSB üritas luurebossi vahistamist pisendada, väites, et kindralit oli vaja kõigest veidi küsitleda. Lääne pool kaldutakse aga uskuma, et Putin vihastas Beseda peale, kuna ei saanud täit infot selle kohta, kui raskeks Ukraina vallutamine tegelikult kujuneb. Mõnes mõttes ei olnud Besedal ehk ka mingit võimalustki olukorrast puhta nahaga pääseda, sest Putin pühendas oma plaanidesse vaid väikese seltskonna inimesi ning ei olnud kuuldavasti vastuvõtlik informatsioonile, mis võis tema utoopilisi kavatsusi varjutada. Teisalt võib tüli taga peituda ka Beseda töö kehv tase: tal ei õnnestunud Ukrainas valitsuse vastu piisavalt kremlimeelset vastuseisu tekitada. Alguses pandi Beseda koduaresti, ent nüüdseks on Putin ta Lefertovosse saatnud. Kusjuures, kongi pandi Beseda valenime all.

Edasi lugemiseks: