Ukraina sõduri matused Lvivis.

Foto: EPA/Scanpix
Maailm
6. aprill 2022, 17:47

BLOGI | RÄIGED SÕJAKURITEOD: Vene armee piinas Ukraina naissõdureid. Butšas langes vähemalt 25 naist vägistamise ohvriks. USA kehtestab Putini tütardele sanktsioonid

Kätte on jõudnud Venemaa invasiooni 42. päev. Pidevalt lisandub uusi tõendeid Ukraina pinnal sooritatud sõjakuritegudest, ent Vene võimud eitavad jätkuvalt oma süüd.

Põhisündmused:

  • ÜRO Rahvusvahelise Migratsiooniorganisatsioon (IOM) teatab, et Ukraina sõja tõttu on ümber asunud üle 7,1 miljoni inimese. ÜRO pagulaste ülemvoliniku andmetel on kokku 10 miljonit inimest, kes on nüüdseks Venemaa sissetungi tõttu oma kodudest Ukrainas põgenenud.

  • Venemaa välisminister Sergei Lavrov süüdistab läänt, et see üritab Moskva ja Kiievi läbirääkimisi rööpast välja lüüa, õhutades „hüsteeriat“ Butša tsiviilisikute mõrvade pärast. Ukraina ja lääneriikide ametnike sõnul on tõendeid selle kohta, et Venemaa on sooritanud sõjakuritegusid. Moskva eitab süüdistusi ja on nimetanud neid rõvedateks võltsinguteks.

  • Ukraina prokuratuur teatas, et praegu uuritakse 4468 võimalikku sõjakuritegu.

  • Venelaste kätte langenud Ukraina naissõdureid piinati.

  • Vene väed kasutavad Mariupolis mobiilseid krematooriume.

  • 25 Butša naist väidavad, et neid vägistasid Vene sõdurid

  • NATO peasekretär Jens Stoltenberg: Putini ambitsioon Ukrainat kontrollida on alles

  • USA kehtestas Putini tütardele sanktsioonid

  • Elavad surnud: Tšornobõlis kaevikuid kaevanud Vene sõdureid tabas surmav kiirgus

  • USA ei lähe G20 kohtumisele, kui seal osaleb Venemaa

  • Ungari peaministri Viktor Orban ja Vladimir Putin rääkisid täna pärastlõunal. Kremli sõnul arutasid nad sündmusi Butša linnas, mida Putin kirjeldas kui „tooret ja küünilist provokatsiooni“.

  • Föderatsiooninõukogus ähvardab Venemaa Soomet selle kavatsuse pärast NATOga ühineda. Vladimir Jabarov ütles: „Soome ühinemine NATO-ga muudaks selle Venemaa vastumeetmete sihtmärgiks.“

  • USA rahandusminister Janet Yellen hoiatas kolmapäeval seadusandjaid, et Venemaa nafta täielik keelustamine põhjustaks tarbijatele üle maailma märkimisväärseid raskuseid. „Venemaa naftaekspordi blokeerimise probleem seisneb selles, et paljud riigid, eriti Euroopas, on sellest naftast väga sõltuvad. Ja me näeks tõenäoliselt taevasse tõusvaid hindu, kui me Vene nafta täielikult keelustaksime.“

  • USA usub, et suudab tuvastada Vene üksused, mis viisid Ukrainas Butšas toime tapatalguid, ütles USA ametnik. Ta lisas, et asjaosaliste tuvastamine on USA luurekogukonna jaoks praegu äärmiselt kõrge prioriteet.

Ukraina sõja esimese päeva blogi loe SIIT. Neljapäeva öösel toimunust saab lugeda SIIT. Ukraina sõja teise päeva blogi loe SIIT. Laupäeval ja ööl vastu pühapäeva toimunust loe SIIT. Sõja neljanda päeva blogi loe SIIT. Sõja viienda päeva blogi loe SIIT. Kuuenda päeva sündmused SIIT. Seitsmenda päeva blogi on SIIN. Kaheksanda päeva blogi on SIIN. Üheksanda päeva blogi saad lugeda SIIN. Kümnenda päeva blogi saad lugeda SIIN. Pühapäeval toimunu leiad SIIT ja esmaspäeva sündmused SIIT. Teisipäeva blogi saad lugeda SIIT. 14. sõjapäeva blogi saad lugeda SIIT. 15. sõjapäeva blogi loe SIIT. 16. päeva sõjablogi on SIIN. 17. päeva sõjablogi on SIIN. 18. sõjapäeva blogi on SIIN. 19. päeva sõjablogi on SIIN. 20. päeva sõjablogi loe SIIT. 21. päeva sõjablogi asub SIIN. 22. päeva sõjablogi loe SIIT. 23. päeva sõjablogi loe SIIT. 24. päeva sõjablogi loe SIIT. 25. päeva sõjablogi on SIIN. 26. sõjapäeva blogi loe SIIT. 27. sõjapäeva blogi on SIIN. 28. päeva sõjablogi asub SIIN. 29. päeva blogi asub SIIN. 30. päeva sõjablogi loe SIIT. 31. päeva sõjablogi loe SIIT. 32. päeva sõjablogi asub SIIN. 33. päeva sõjablogi loe SIIT. 34. päeva sõjablogi asub SIIN. 35. päeva sõjablogi loe SIIT. 36. päeva sõjablogi asub SIIN. 37. sõjapäeva blogi loe SIIT. 38. sõjapäeva blogi loe SIIT. 39 sõjapäeva blogi asub SIIN. 40. sõjapäeva blogi loe SIIT.

23:45

Video Gostomelist. Ühest garaažist leiti 11 tsiviilisiku surnukeha. Teatatakse, et Vene snaiprid „koolitasid“ end kasutades selleks tsiviilelanikke ja seejärel peitsid sissetungijad hukkunute surnukehad garaaži.

23:42

See daam on Ljdmila Borodjankast. päästjad tõid talle tooli, sest ta seisab sellel kohal juba kolmandat päeva. Seisab ja ootab, kuni nad ta õepoja ja õe rusude alt välja tõmbavad. Nad on tema lähimad pereliikmed.

23:10

Ukraina asepeaminister Irina Vereštšuk ütles, et kolmapäeval evakueeriti evakuatsioonikoridoride kaudu 4892 inimest. Kolmapäevaõhtuses Facebooki postituses ütles ta, et Zaporižžjasse saabus Mariupolist ja Berdianskist 3686 inimest. Luganski oblastis evakueeriti Lüsõtšanski, Severodonetski, Rubižne, Kreminna linnadest ja Hirske külast 1206 inimest.

22:31

Näide sellest, kuidas Vene sõdurid jätavad kohtadesse, kust nad lahkusid, maha lõkse. See on väidetavalt Makarivisse maha jäetud F-1 käsigranaat.

22:17

USA usub, et suudab tuvastada Vene üksused, mis viisid Ukrainas Butšas toime tapatalguid, ütles USA ametnik, kes on kursis viimaste andmetega, vahendab CNN.

Ametnik ütles, et asjaosaliste tuvastamine on USA luurekogukonna jaoks praegu äärmiselt kõrge prioriteet. Luureandmete voogude kogumine ja analüüsimine, kasutades kõiki olemasolevaid tööriistu ja ressurssi, on kestnud alates julmuste ilmsikstulekust ning USA on vastutuse „kitsendamise“ punktis, ütles ametnik.

Ametnik ütles, et ta pole kindel, kas USA avaldab oma järeldused avalikult, või jäetakse see otsustus Ukraina hooleks.

22:01

Kui inimesed läksid pärast venelaste lahkumist tagasi oma koju, avastasid nad, et venelased elasid nende majas elanud ja varastasid kogu elektroonika, isegi külmkapile värviti Z-täht.

„Butšas oli üks maja, mida koos kolleegidega külastasin, ühes laste magamistoas oli 50+ tolline televiisor. See oli liiga suur, et varastada, nii et nad lihtsalt hävitasid selle kruvikeerajatega, nad tegid seda iga monitoriga majas.“

21:53

Peaminister Kaja Kallas kirjutab The Economistis:

„Ukraina ei ole ühe hullu valearvestuse ohver. Selle asemel näeme Kremli pikalt kavandatud kampaaniat, et naaberriike toore jõuga kontrolli alla saada, hoolimata inimeludest. Massid surevad Ukrainas Kremli imperialistlike ambitsioonide pärast. Selle jõhkruse tegelik ulatus on veel nägemata.

Meie esimene fookus peab olema aidata Ukrainat okupatsioonivägedest vabastamisel ja territoriaalse terviklikkuse taastamisel. Peame saatma ukrainlastele relvi, mida nad küsivad ja vajavad. Peame Kremli sõjamasina rahaliselt desarmeerima. Kui me tema tulusid, sh energiat, kiiresti kokku ei kuivata, saab Venemaa oma agressiooni ja tapatalguid jätkata.

Venemaa peab maksma iga Ukrainas tulistatud maja eest ja saama karistuse iga kuuli eest, mille ta armee tulistab. Me teame endiselt vaid murdosa julmustest, mille Vene väed on toime pannud, kuid üks on selge: kurjategijad tuleb vastutusele võtta.

Venemaa agressioon Ukraina vastu on rünnak inimkonna vastu ja selle tagajärjed on ülemaailmsed. Oleme lubanud, et ei iial enam, kuid me peame tegutsema kohe, kui tahame, et see oleks viimane kord. Ükskõiksus on kõigi kuritegude ema.“

21:47

USA välja kuulutatud uued Moskva-vastased sanktsioonid on suunatud Venemaa suurimale finantsasutuse ja selle suurima eralaenuandja vastu. Biden ütles, et meetmed tõstavad Putinile majanduslikku survet.

„Kõigepealt kehtestab USA täielikud blokeerimissanktsioonid Venemaa suurimale finantsasutusele Sberbankile ja selle suurimale erapangale Alfa Bankile. Me lukustame kõik kontod ja raha, mida need pangad USA-s hoiavad. Nad ei saa oma rahale ligi, nad ei saa siin äri ajada. Ja teiseks, ma kirjutan alla korraldusele, millega keelatakse kõik uued USA investeeringud Venemaale, see puudutab rohkem kui 600 erasektori ettevõtet.“

Kaks sihikule võetud panka ütlesid, et sanktsioonidel ei ole nende tegevusele suurt mõju.

20:47

USA rahandusminister Janet Yellen hoiatas kolmapäeval seadusandjaid, et Venemaa nafta täielik keelustamine põhjustaks tarbijatele üle maailma märkimisväärseid raskuseid, vahendab CNN.

„Venemaa naftaekspordi blokeerimise probleem seisneb selles, et paljud riigid, eriti Euroopas, on sellest naftast väga sõltuvad. Ja me näeks tõenäoliselt taevasse tõusvaid hindu, kui me Vene nafta täielikult keelustaksime.“

Yellen ütles, et kuna nõudlus nafta järele on üldiselt püsiv, võib liiga paljudel tarnepiirangutel olla väga suur mõju hinnale.

20:44

See on Tank. Ta lonkas ajakirjaniku juurde Butša tänaval. Ta oli üksi ja hirmul, kuid rõõmustas sõbraliku hääle üle. Ta oli loomaarsti juures vapper, tema omanike otsimine jätkub.

20:40

Föderatsiooninõukogus ähvardab Venemaa Soomet selle kavatsuse pärast NATOga ühineda. Vladimir Jabarov ütles: „Soome ühinemine NATO-ga muudaks selle Venemaa vastumeetmete sihtmärgiks.“

20:34

C4Newsi murettekitavad kaadrid paljastavad dokumenteerimata julmused Ukrainas Trostjanetsis – sealhulgas inimeste surnukehad, kes ilmselt hukati silmad kinni teibitud ja käed selja taha seotud.

20:31

Ukraina peaminister Denis Shmihal süüdistas Venemaad ukrainlaste vastu suunatud genotsiidi läbiviimises. Ta kutsus läänt üles lõpetama Venemaa nafta ja gaasi ostmise, öeldes, et raha kasutatakse selle genotsiidi ja Venemaa kuritegude rahastamiseks.

„Venemaa eelarve on terrorismi eelarve ja mitte ainult Ukraina, vaid kogu tsiviliseeritud maailma vastu. See on vereraha, sest nad kasutavad seda raha relvade ostmiseks, millega nad ukrainlasi tapavad,“ rääkis ta BBC-le.

20:27

Rahvusvaheline Punase Risti Komitee (ICRC) aitas täna Mariupoli linnast evakueerida inimesi Zaporižžja linna, vahendab BBC. Konvoiga liitusid ka teised bussid ja eraautod, mis tähendab, et Zaporižžjasse jõudis kohaliku aja järgi vahetult pärast keskpäeva enam kui 1000 inimest.

20:19

Ungari peaministri Viktor Orban ja Vladimir Putin rääkisid täna pärastlõunal. Kremli sõnul arutasid nad sündmusi Butša linnas, mida Putin kirjeldas kui „tooret ja küünilist provokatsiooni“.

Ukraina võimud süüdistavad Vene vägesid sadade tsiviilisikute hukkamises Kiievist põhja pool asuvas linnas. Venemaa väidab, et stseenid on võltsitud, kuid satelliidipildid, mis näitasid linna tänavatel Vene okupatsiooni ajal lebavaid surnukehasid, on nende väidetega vastuolus.

Teemat on kommenteeris ka Venemaa välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova, kes ütles, et Butša stseenid olid mõeldud selleks, et õigustada Venemaa-vastaseid sanktsioone ja saboteerida rahukõnelusi.

19:48

Droonivideo Borodjanka alevist, kus enne sõda elas 13 000 inimest.

19:41

Borodjanka alev Kiievi oblastis Butša rajoonis täna pärast Vene vägede raketirünnakut.

19:13
USA: Venemaa väed Kiievi ja Tšernihivi lähedal on täielikult taandunud

USA hinnangul on Venemaa väed Kiievi ja Tšernihivi lähistel aladelt täielikult taandunud, ütles USA kõrge kaitseametnik.

Ametnik ütles ka, et Venemaa pole Mariupoli hoolimata selle piiramisest ikka veel vallutanud.

„Sõjakuriteod Butšas näivad olevat ettekavatsetud, planeeritud ja tahtlikud,“ lisas ametnik, öeldes, et on raske mõista, mis ajendas Vene vägesid selliseid tegusid toime panema.

19:08

Vilniuses, Vene saatkonna kõrval asuv tiik värvus Ukraina sõja ohvrite mälestuseks punaseks ning Leedu olümpiakuld Rūta Meilutytė ujus seal ukrainlaste toetuseks.

18:48
USA ei lähe G20 kohtumisele, kui seal osaleb Venemaa

USA ei ei lähe G20 kohtumisele, kui seal osaleb Venemaa, ütles USA rahandusminister Janet Yellen kolmapäeval.

„President Biden tegi selgeks ja ma olen temaga kindlasti nõus, et Venemaa jaoks ei saa olla üheski finantsinstitutsioonis tavapärane äri,“ ütles Yellen. „Ta palus Venemaa G20 hulgast eemaldada ja ma tegin oma kolleegidele selgeks, et me ei osale edaspidi kohtumistel, kui seal on venelased.“

Biden ütles eelmisel kuul Brüsselis toimunud pressikonverentsil, et Venemaa tuleks G20-st välja visata, kuid sammu ametlikuks vormistamiseks on vaja teiste liikmete vahel kokkulepet.

Järgmine G20 juhtide tippkohtumine toimub novembris Indoneesias.

Loe rohkem