Janno Põldma

Foto: Merilin Ulm
Raamat
4. aprill 2022, 10:46

LAPSESUU EI VALETA! Põnnid valisid välja Eesti parima kirjaniku ja illustraatori

Noorte lugejate lemmikkirjanikuks osutus Nukitsa konkursil ülekaalukalt Janno Põldma ja parimaks illustraatoriks Heiki Ernits.

Võidu tõi neile 2021. aastal kirjastuses Tammerraamat välja antud „Leiutajateküla lood“. Teisele kohale tuli kirjanike arvestuses Kadri Hinrikus raamatuga „Taks ja Dogi“ (Tammerraamat) ning kunstnike hulgas Made Balbat piltidega Lewis Carrolli raamatule „Alice Imedemaal“ (Pilgrim). Kolmanda koha vääriliseks hääletasid lapsed Triinu Laane ja Marja-Liisa Platsi „Luukere Juhani juhtumised“ (Päike ja Pilv). Võitjad saavad auhinnaks Nukitsa pronkskuju ja rahalise preemia.

Lastekirjanduse keskuse direktor Triin Soone sõnul on Nukitsa auhind eriline, sest auhinnasaajad valivad välja lapsed ise. „Tänu rahvaraamatukogudele on otsustajate ringi haaratud noored raamatusõbrad üle Eesti. Võitjad Janno Põldma ja Heiki Ernits on Lotte lugudega võitnud jäägitult laste südamed, sest mõlemad autorid viivad koju juba mitmenda Nukitsa pronkskuju. Ja see on tore, sest tänapäeva lastekirjanduses pole just palju nii tugevaid karaktereid. Samas on suur rõõm, et tippu on jõudnud ka uued tegijad.“

Iga kahe aasta tagant korraldatav lastekirjanduse keskuse lugejaküsitlus toimus tänavu juba 16. korda ning oma lemmikute poolt andis raamatukogudes ja veebis hääle 5277 noort lugejat vanuses 6–13 aastat.

Nukitsa konkurssi korraldab lastekirjanduse keskus koostöös Eesti raamatukogudega alates 1992. aastast. Varasemate laureaatide hulka kuuluvad näiteks kirjanikud Andrus Kivirähk, Ilmar Tomusk, Kristiina Kass ning kunstnikud Hillar Mets, Heiki Ernits ja Edgar Valter.