Teater

Kas Eesti teater on tõepoolest mehe nägu ja mehe tegu ning naised on ses mängus üleliigsed?

Kertu Moppel: „Kuidas on see võimalik, et 39 lavastajapreemiast on saanud naine selle ühel korral? Ma ikka ei saa sellest aru. See ei ole ju enam statistiline error, see on ju süsteemne asi.“ (24)

LISA KOMMENTAAR

Tjah3. aprill 2022, 22:29
Palun ainult mitte kvoote. See tundub mõnele võib-olla hea idee, aga etendused pole spordivõistlused, kus saab kõike sentimeetriga, või kilogrammiga mõõta. Lavakunstis on arvamused suuresti subjektiivsed, kui on tegu enam-vähem sarnase tasemega lavastustega. Variant võiks olla see, et iga kord kuulutatakse välja nii parim meeslavastaja kui parim naislavastaja ja rahul oleks enamik.
Vatalin2. aprill 2022, 20:48
Žüriis oli 8 naist ja 4 meest. Kui ikka naised oma suguõdede lavastusi ei hinda, siis pole midagi teha. Ju nad teavad paremini.
e.4. aprill 2022, 11:04
Kui see info on tõene, võiksid mehed kah kukkuda kella lööma suurest soolisest ebaõiglusest (žüriis). Söögi alla ja söögi peale. Mulle jäi esiti küll mulje, et sigadusliku preemiaotsuse kuulutasid välja in corpore mehed. A ühtlasi meenus Arnold Rüütel, naiste lemmik, keda valitigi auesimeheks põhiliselt ta hõbedastest lokkidest ja sirgest seljast lummatud prouade poolt. Nii et kallid naisukesed - tõmmake esmalt palk enda silmist ja seejärel kratsige meeste silmi. Mina pole ühtki kõnealust etendust näinud aga žürii kindlasti nägi. Üldiselt ma ei kahtle žüriide pädevuses.
Aiku2. aprill 2022, 19:30
Selline ving ikka Moppeli enda poolt ise üles kiskuda on ikka päris hale. Tablakad vist võtmata.
muhv2. aprill 2022, 13:26
Siin kommenteerivad inimesed, kes Kertu Moppeli lavastustest ei tea ööd ega mütsi, ilmselt on teatrist kauge kaarega mööda käinud aga kommenteerima on kõvad käpad. Selline dialoog tundub täieliku tühikargamisena. Kertu on praegu Eesti üks lubavamaid lavastajaid, lavastanud pea kõikides Eesti teatrites. "Mefisto" oli eredalt hea. Siin kaagutamise asemel minge teatrisse.
yll2. aprill 2022, 15:49
Lisage enda kommentaari mõned "minu arust" ja teil võib enda silmis isegi õigus olla!
juba 30 aastat3. aprill 2022, 07:59
minu arust ongi nii, et autoriühingus on ka omad joped, kelle kätte raha ja autasud lähevad. Teatud perekonniti, sest "Olen nagu sangar seikusfilmis"
Häbi Põllu2. aprill 2022, 13:02
Põllu kommentaar, et naisi võimestatakse ja pannakse nominentideks on ka imelik. Tema oli siis enda arvates ainus nominent, teised valiti ainult võimestamiseks.
Jah2. aprill 2022, 14:05
Kvootide teema tõi ka tema sisse, mitte naislavastajad. Poleks Põllult seda uskunud.
PHS2. aprill 2022, 12:13
A äkki jagatakse auhindu tehtud töö eest, mitte selle eest, mis sul püksis on ? Lihtsalt möte....
tühisüdame sündroom2. aprill 2022, 10:49
Mina jälle ei saa aru,kuidas riigitelevisioonis eurorahastustega projektides alailma üks ja sama perekond figureerib.Kui erakanalite puhul saab seda" süsteemiks "pidada siis, riigitelevisoonis on sellel nähtusel korruptiivne hais küljes : Paneme vakstu laua peale, istume selle taga , küsime teinteiselt küsimusi ja raha jälle käes või "abistame" laulmisega !
2. aprill 2022, 09:35
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
Kultuurikaiged kommentaarid2. aprill 2022, 11:49
See artikkel ja kommentaarid on naisi halvustavad. Uskumatu. Naistest tehakse teisejärgulised inimesed. Ka Põllu kommentaar on ebaeetiline. Kunst pole sport, et üks hüppab kõrgemale või jookseb kiiremini. Võtame näiteks Eirovisiooni. Alati on tulemus suhteline ja tihti mängivad tulemustes rolli poliitika või muud tegurid. Nii on ka lavastuste puhul. Ühele meeldib üks ja teisele teine etendus. Nomineeritud on valitud kusagil 130 etenduse hulgast. Need on aasta 5 paremat etendust. Kuidas sinna siis sattusid 4 naislavataja tööd, kui enamuse arvates siin pole naised üldse võimelised lavastama.
Kultuurkauged kommentaarid järg2. aprill 2022, 11:57
Kui nomineeritakse 5 parimat lavastust aastas ja nende seas on 4 naislavastajat, siis on häbematu rääkida naistest selles vallas kui invasportlastest. Mingeid kvoote pole vaja, vaid on vaja muuta arusasma, et naine on teisejärguline. Ź Žürii valik, kes võidab, on alati mingite tagamaadega otsus, sest üks etendus pole teisest oluliselt parem ega halvem. Kui alati tehakse sellises olukorras otsus meeslavastaja kasuks, siis on midagi valesti. Tänavu oli see võimalus ja see rikuti ära. Kahju oleks kui järgmisel aastal ei oleks tugevaid naislavastajate töid ja võidaks naislavastaja.
Urmas2. aprill 2022, 09:16
Ikka täiega lolliks läinud oma kvootidega. Pole mingit žüriid vaja, las kultuuriministri sekretär peab järge, et sel aastal saab naissoost lavastaja ja järgmisel meessoost. Lavastuse sisu ei oma mittemingisugust tähtsust. Ja parima meesosatäitja auhinna peab vahelduseks üleaasta saama keegi naissoost näitleja ja vastupidi. Siis ei ole mingi kiunu.
Krisha2. aprill 2022, 09:06
2. aprill 2022, 08:34
Kui palju on lavastajatest naised ja kui palju mehed? Ongi vist samasuguse suhtega 1:38?
Kai2. aprill 2022, 07:51
Preemia anda kogu trupile oleks aus.
yll2. aprill 2022, 07:48
Kui elaksite turumajanduses ,siis loksuksid paremused paika aga riigitissi imedes on kõik võimalik!
On anomaalia2. aprill 2022, 07:44
Kuidas pole anomaaliat, kui Jaak Allik ütleb, et riiklike kultuuripreemiate puhul on meeslavastajate ja naislavastajate suhe olnud 10 meest ja 7 naist, aga teatripreemiate puhul 38 meest ja üks naine. Siis on näha, et teatripreemiate žüriid, pole ikka sugugi õiglased. Naised saavad eesti teatrites õiguse lavastada alles siis, kui nad on tõesti head. Mõtlen just akadeemilisi teatreid. Seepärast on eriti kummaline, et nad preemiat kunagi ei saa.
65+2. aprill 2022, 07:19
Huvitav - kas kunsti peaks hindama soopõhiselt?
Artur2. aprill 2022, 00:45
Tegelikult seal pole midagi imestada, et ka naine on korra selle preemia saanud, äkki oligi hea lavastus?
Juhanes2. aprill 2022, 00:33
e.1. aprill 2022, 23:45
Päris kole oli seda lugu lugeda. Aga mis siis, kui statistika või loodusteadus leiab ka, et meeste seas on rohkem tipploojaid ja naiste seas rohkem tippjäljendajaid? Riidemoodi loovad samuti ju mehed (ok, ma tänast seisu täpselt ei tea aga võtame läbi ajaloo), naised on enamasti järgijad. Kui teatrižürii erapooletuses tekkis kahtlusi, las naised siis teevad oma teatrid ja auhinnajagamised. Ma üldse ei väida, et nad hakkama ei saa. Aga vahva oleks pärast võrrelda mees- ja naisteatrite publikut ning tipptegijate üldist populaarsust. Võib olla tulekski eri sood lahus hoida nagu spordis?
Targutad2. aprill 2022, 01:52
Kas te olete neid etendusi näinud, et targutate ja naisi maha teete. Mefisto on hea etendus, mis pälvis sellel aastal kultuuripreemia, aga miskipärast ei pääsenud siiski teatriauhindadel nominatsioonist kaugemale. Kuidas siis naised kehvemad on, kui nomineeritud oli koguni 4. Ainult üks mees oli nendega võrdne ja kuulutati ka võitjaks.