Patrick Demarchelier koos Ameerika Vogue'i kauase peatoimetaja Anna Wintouriga.

Foto: Vida Press
Inimesed
1. aprill 2022, 08:55

Suri maailmakuulus moefotograaf Patrick Demarchelier

78 aasta vanuses on surnud maailmakuulus fotograaf Patrick Demarchelier, kelle moefotodes põimusid elegants ja sundimatus ning kes tegutses printsess Diana isikliku portretistina. Kuid mõni aasta tagasi määrisid Demarchelier' mainet #MeToo süüdistused.

Kurba uudist nimeka prantsuse fotograafi surmast teatati Instagramis. „Patrickust jääb maha abikaasa Mia, kolm poega Gustaf, Arthur ja Victor ning kolm lapselast.“

New York Posti allikate andmeil suri vanameister St Bartsi saarel. Surma põhjust pole teatatud.

Demarchelier töötas pika karjääri jooksul nii Vogue'is kui Harper's Bazaaris ning oli esimene mittebritist fotograaf Briti kuningakojas: temast sai printsess Diana isiklik portretist. Walesi printsi Charlesi abikaasa oli Demarchelier' loomingust vaimustunud, nähes seda Vogue'i kaanel.

Foto: Vida Press

Fotokunstis oli Patrick iseõppija. Teismelisena sai ta esimese fotoaparaadi kasuisalt kingiks ning kasutas seda pulma- ja passifotode tegemiseks. 20aastaselt kolis ka sünnilinnast Le Havre'ist Pariisi ning sai viimaks tööd Šveitsi fotograafi ja Vogue'i kaastöölise Hans Feureri käe all.

„Ma ei mõelnud karjäärile. Ma ei planeerinud seda. See lihtsalt tuli,“ ütles ta 2015. aasta intervjuus.

Neli aastat tagasi süüdistas USA ajaleht Boston Globe Demarchelier'd 25 moetööstuse tegelase seas seksuaalses ahistamises - personaalassistent ja kuus modelli väitsid, et prantslane oli nendega sobimatult käitunud.

Demarchelier nimetas süüdistusi naeruväärseteks ning kinnitas, et pole ühtki modelli puutunud - ta on ju abielumees. Kuid Daily Maili teatel katkestas ajakirjade Vogue, Glamour ja GQ omanikfirma Condé Nast toona koostöö nii Demarchelier' kui ka tema kolleegi Greg Kaderiga, keda Boston Globe samuti ahistajana mainis. 

Järelehüüetes meenutatakse Demarchelier'd endiselt heade sõnadega. Uue põlvkonna tippmodell Bella Hadid avaldas tänumeelt, et tal õnnestus Patricki kaamera ees olla. „Üliõrn, ülilegendaarne, leebe, kuid tulvil elu. Jääme sind igatsema, Patrick. Puhka rahus.“

Ka omaaegne saksa supermodell Claudia Schiffer kirjutab, et tal on Demarchelier'st armsaid mälestusi.