BULDOGI LÕUAD: Marlon Brando (paremal) seadis eesmärgiks, et tema kehastatud maffiaboss Vito Corleone näeks välja nagu buldog. Proovivõtteil toppis ta põsed vatti täis, kuid filmi tegemise ajal kandis spetsiaalseid hambaproteese.Foto: Vida Press
Film
17. märts 2022, 19:00

14. märtsil täitus 50 aastat menufilmi „Ristiisa“ esilinastusest

„RISTIISA“ 50: filmibossidega raksu läinud Coppolat ähvardas korduvalt vallandamine

Francis Ford Coppola oli vaid 29, kui ta Mario Puzo romaani „Ristiisa“ ekraniseerimiseks lepingu sõlmis. „Olin noor ja mul polnud mingit võimu,“ ütles USA režissöör 2016. aasta intervjuus. „Stuudios arvati, et nad võivad mind kamandada.“ Üsnagi vähekogenud Coppola pidi kannatama filmibosside mõnitamist ja vallandamisähvardusi ning oli eluisu kaotamas – kuid viis oma nägemuse ellu. Ja jäädvustas end „Ristiisaga“ kinokunsti kullafondi.

1972. aastal valminud „Ristiisa“, mis jälgib New Yorgi võimsaima maffiaperekonna juhi Vito Corleone noorima poja Michaeli tõrksat kujunemist isa mantlipärijaks, on kriitikute sõnul kõigi aegade paremaid Ameerika filme, kui mitte parim. Oma valmimisaastal sai „Ristiisast“ aasta suurima kassatuluga film Ühendriikides. Järgmisel kevadel pälvis „Ristiisa“ parima filmi, parima meespeaosatäitja (Marlon Brando) ja parima mugandatud stsenaariumi (Puzo ja Coppola) Oscari.

Edasi lugemiseks: