Foto: Eero Vabamägi/Postimees
Üritused
17. märts 2022, 09:13

GALERII | VÕTTIS ABISTAJAD SÕNATUKS! Heategevusliku kontserdiga koguti Ukraina jaoks rekordiline summa (113)

Kolmapäeva õhtul üheaegselt nii tele- kui raadioeetrisse läinud kolmetunnise heategevuskontserdi jooksul kogunes Ukraina heaks annetajate abiga rekordilise kiirusega üle 690 000 euro. Selle rahaga saab MTÜ Slava Ukraini soetada ja sisustada humanitaarabiga enam kui 20 otse sõjakolletesse suunduvat kiirabiautot.

„Oleme sõnatud. See, mis Eesti inimeste, muusikute, erinevate meediamajade ja kontserdi korraldusmeeskonna ühistöös juhtus, ületas meie ootusi mitmekordselt,“ ütles MTÜ Slava Ukraini eestvedaja Johanna-Maria Lehtme. „Kogutud toetussumma eest ei saa me hankida mitte ainult vajalikke kiirabiautosid, vaid pakkida autodesse ka väga spetsiifilised meditsiinilise abi komplektid žguttidest, sidemetest ja kinnastest, mida meilt on küsitud esimesest päevast alates. Loome koostöös riigikaitse edendamise sihtasutusega 9000 sellist komplekti ja need jõuavad kiirabiautode abiga rindele veel enne märtsi lõppu,“ lubas Lehtme.

Kontserdi eesmärgiks seatud summa – 300 000 eurot – ületati lahkete annetajate abil enam kui kahekordselt. Kogutud raha eest saab konfliktikolletesse saata 23 humanitaarabiga varustatud kiirabiautot.

Kontserti oli võimalik jälgida otseülekandes telekanalil Kanal 2, Postimehe veebis ning kuulata Raadio 2-s ja Raadio 4-s.

Heategevuslikku telekontserti jutisid Piret Laos, Jüri Butšakov ja Robert Rool. Kolme tunni jooksul astusid üles: Svjata Vatra, Ivo Linna, Nöep, Alika Milova, Mari Jürjens, Lenna, Mihkel Raud, Hendrik Sal-Saller, Metsatöll, Curly Strings, Gameboy Tetris, Liis Lemsalu, Genka, Terminaator, Reigo Ahven, Villu Veski, Valter Soosalu, Laura Põldvere, Levski, Mari Kalkun, Daniel Levi, Marko Matvere, Ott Lepland, Riho Sibul, Liisi Koikson, Raul Ojamaa, Britt Normet, Rute Trochynskyi, Eesti Rahvusmeeskoor, üle-Eestiline neidudekoor Leelo, kammernaiskoor Sireen, Kammernaiskoor Musamari ja Eesti Raadio Laulustuudio tütarlastekoor.

Esinema pidi ka räppar nublu, kuid ta teatas Instagramis, et jäi haigeks. „Head sõbrad, uskumatu, aga tõsi – lisaks Covidile liigub siiani ringi ka teisi viirushaiguseid. Vot ühe neist olen ma üles korjanud. Teisi esinejaid silmas pidades otsustasin, et tänasel üritusel kaasa ei löö. Sellegipoolest kutsun kõiki üles kontserti vaatama ja võimalusel omapoolset annetust tegema. Nägudeni!“

Kontsert sündis kodanikualgatusena, mille kutsusid ellu Andres Kõpper, Mart Normet, Anneli Savitski, Mihkel Sirelpuu, Priit Mikk, Valter Soosalu, Terje ja Ruslan Trochynskyi. Kontserti aitasid korraldada tosinad vabatahtlikud.

MTÜ Slava Ukraini juhi Johanna-Maria Lehtme sõnul kasvab Ukrainas vajadus meditsiinivahendite ja toidukaupade järele iga tunniga. „See on tempo, millega peame olema võimelised omalt poolt abi koguma ja kohale toimetama – seda ka kõige ohtlikumatesse piirkondadesse,“ lausus ta. „MTÜ Slava Ukraini poolt kriisikolletesse kohale toimetatud abi võtavad vastu Ukraina meedikud, kes teevad seda ka siis, kui on sattunud tule alla, et hoida elu haiglates, rindel, pommivarjendites ja tänavatel.“

Heategevusliku kontserdi eesmärk oli koguda televaatajate ja raadiokuulajate abil vähemalt 300 000 eurot, mille eest saanuks soetada kümmet kiirabiautot. „Üks auto suudab iga vahetusega päästa 10 elu, see teeb 20 elu ööpäevas,“ sõnas Tallinna Vanalinna Rotary Klubi president Andrus Kõresaar.

MTÜ Slava Ukraini vabatahtlikud on tänaseks toimetanud sõjakoldesse kohale juba 21 kiirabiautot, mis on ostetud ja komplekteeritud Rotary Klubi liikmete abiga. Lisaks Rotary klubidele on suurimad toetajad riigikaitse edendamise sihtasutus ja Bolt.

MTÜ Slava Ukraini on Eesti ja Ukraina inimeste kodanikualgatus, mille eesmärk on koostöös Eesti Rotary liikumise, mitmete organisatsioonide ja eraisikutega pakkuda humanitaarabi Ukrainale. Üheskoos aidatakse säilitada elu Ukraina linnades, tänaval ja keldrites.

Ka pärast kontserti jäävad avatuks annetusnumbrid, mille kaudu saab jätkuvalt toetada MTÜ Slava Ukraini tegevust:

  • 900 2406 – 10 €

  • 900 2407 – 25 €

  • 900 2408 – 50 €