Annela Samueli näitusel on väljas valik 2018.–2022. aastail Sillamäel tehtud fotodest.

Foto: Evelin Kivimaa
Üritused
13. märts 2022, 21:28

VIDEO JA GALERII | LINN-UTOOPIA! Sillamäe rahvast rõõmustas Annela Samueli fotonäituse avamine: aitäh, et te pole meid ära unustanud!

Fotograaf Annela Samuel avas 12. märtsil Sillamäel näituse, kus on jäädvustatud selle kunagise utoopialinna õhkkond ja värvikad asukad. Kosmiliste sfääride muusika saatel tähistasid seda sündmust üheskoos kohalikud inimesed ning üle Eesti kohale sõitnud kunstihuvilised ja fotograafi sõbrad.

Lilled peos, näituse avamisele kogunenud sillamäelastest mõned nägid piltidel iseennast, kõik aga tuttavaid kohti ja inimesi. Annela Samueli kohta jagus kohalikel memmedel ja taatidel ohtralt kiidusõnu. On ju Tallinnas elav fotograaf käinud seal pildistamas nüüdseks juba aastaid, kuulates sillamäelaste mälestusi.

Sillamäe hakkas kiiresti kasvama 1950ndate algul, kui sinna rajati uraanitehas. See oli omamoodi utoopialinn, mis kasvas nende elanike silme all. Nõukogude ajal allus Sillamäel tehasele kõik muu, miilitsast kuni lasteaiani.

Annela Samueli (vasakul) õnnitleb Siillamäe muuseumi juhataja Aala Gitt.

Foto: Saara Mildeberg

„Alguses jooksin Sillamäel ühelt kokkulepitud kohtumiselt teisele, aga lõpuks ma juba teadsin, millal toimub kunagiste tehasetöötajate iganädalane kogunemine. Nii et sõitsin lihtsalt bussiga Sillamäele, läksin sinna kohale ja küsisin, et keda ma täna pildistan,“ räägib fotograaf muiates.

„Sinusugused inimesed teevad maailma palju sõbralikumaks,“ tänas üks proua siiralt fotograafi.

„Tore, et meid pole siin ära unustatud! Aitäh teile, et tulite!“ jagus teisel proual kiidusõnu ka fotograafi sõpradele, kes olid pealinnast kohale sõitnud.

Sillamäe muuseumis toimunud näituse „Tehas nr 7 – Linn-Utoopia“ avamisel kuuldus ohtralt muusikat. Sillamäe ansambli Analogue Quattro elektroonilised helid hõljusid kohati lausa kosmilistes sfäärides. Mõne pala esitasid koos kohalikega ka Tallinnast kohale sõitnud Brigitta Davidjants ja pärimusmuusikat õppiv Marion, kes laulis ühtviisi kaasakiskuvalt nii armeenia, eesti kui ka vene keeles.

Näituse avamisel musitseeris Sillamäe ansambel Analogue Quattro, millega liitusid Brigitta Davidjants ja pärimusmuusikat õppiv laulja Marion Selgall da Silva.

Video: Evelin Kivimaa

See näitus on omamoodi jätkuks fotograafi Paldiski fotoprojektile „Salajase linna lood", kuna mõlema linna ajaloost leiab palju ühist. Fotograafina alustatud Sillamäe-teemadega jätkab Samuel nüüd doktoriõppes Tallinna Ülikoolis.

Sillamäe muuseumis, mis asub Kajaka 17a, jääb näitus avatuks kuni 16. aprillini.

Näitusel on väljas valik 2018.–2022. aastal tehtud fotodest. Lisaks näeb töid teistelt linnaga seotud kunstnikelt. Kollases retroteleviisoris vahelduvad arhiivifotod linnast ja inimestest, mis pärinevad Sillamäe muuseumist ja mida saadab heliribana kohaliku artisti Simoni projekt SÖMO. Näituse valmimist toetasid Eesti Kultuurkapital ja NPM Silmet OÜ. Fotod printis ArtSmart Prindistuudio.

Foto: Evelin Kivimaa