Pommitatud lastehaigla Mariupolis

Foto: AP/Scanpix
Maailm
9. märts 2022, 19:39

BLOGI | Mariupolis pommitati lastehaiglat, viga sai vähemalt 17 inimest, sealhulgas ka sünnitavad naised

Venemaa lubas, et kolmapäeva hommikul luuakse suurematest linnadest inimeste evakueerimiseks humanitaarkoridorid, mida ukrainlased aga hästi usaldada ei taha ja seda põhjusega: eelmiste humanitaarkoridoride ajal Venemaa sõna ei pidanud ja jätkas sõjategevust. Täna pärastlõunal teatati, et relvarahu kestab kella 21ni.

Olulisemad sündmused:

  • USA keelas täielikult Venemaa nafta ja maagaasi impordi, Suurbritannia lõpetab selle tarbimise järk-järgult käesoleva aasta lõpuks. Vastuseks keelab Venemaa teatud toorainete ekspordi. Pole veel täpsustatud, mida ja keda see keeld puudutab.

  • Järgmised suurettevõtted teatasid tegevuse lõpetamisest Venemaal, sealhulgas McDonald's, Starbucks, Coca-Cola ja PepsiCo. Vene turu jaoks lõpetasid autode tootmise Ferrari ja Lamborghini.

  • Poola lubas saata kõik oma MiG-29 hävituslennukid Saksamaale ja kinkida USAle, kes peaks need Ukrainale andma. USA ametnik ütles aga, et Poola tegi otsuse nendega konsulteerimata. Saksamaa ja USA on mõlemad öelnud, et Poola MiG hävitajate saatmine Ukrainasse oleks eskaleeriv samm.

  • ÜRO sõnul on Ukrainast põgenenud üle kahe miljoni inimese.

  • Rahvusvaheline aatomienergia agentuur kaotas ühenduse Tšornobõli tuumajaamaga, mis on venelaste kontrolli all. Pärastlõunal teatasid Ukraina võimud, et jaamas kadus elekter.

  • Ukrainlaste sõnul takistavad venelased tsiviilelanike evakueerimist. Kiievist veidi põhja pool asuva Butša linnavolikogu süüdistas Venemaa vägesid inimeste evakueerimise blokeerimises kokkulepitud evakuatsioonikoridori kaudu.

  • Mariupoli abilinnapea Sergei Orlovi sõnul on linn pideva pommitamise all, praktiliselt toimub linnas genotsiid. Päevaga hukkus vähemalt 1300 inimest, inimesi maetakse ühishaudadesse. „Pole vett, soojust, elektrit, gaasi, elanikud joovad lund ja põletavad küttepuid. See on keskaeg!“ ütles Orlov. Vene väed takistavad ka linnast evakueerimist.

  • Mariupolis pommitasid venelased lastehaiglat.„Hävingud on tohutud. Meditsiiniasutuse hoone, kus hiljuti lapsi raviti, on täielikult hävinud. Info hukkunute kohta on selgitamisel,“ teatas Mariupoli linnavolikogu. „Kesklinnas asuv sünnitusmaja, lasteosakond ja sisehaiguste osakond... need kõik hävitati.“ Viga sai vähemalt 17 inimest, sh rasedad naised.

  • Kiiev pöördus Saksamaa kantsleri Olaf Scholzi poole, et too aitaks korraldada Putini ja Zelenskõi vahel kohtumise, teatab Zelenskõi büroo juhataja asetäitja. Zelenskõi ütles intervjuus Bildile, et konflikti saab lahendada ainult Putiniga otsesest dialoogi pidades, et leida vastastikune kompromiss.

  • Venemaa kaitseministeerium tunnistas, et mõned Vene ajateenijad on Ukrainas lahingusse saadetud. Putin on selge sõnaga lubanud, et seda ei juhtu. Alles kaks päeva tagasi ütles Putin riigimeediakanalis TASS, et ajateenijad ja reservväelased sõjalises operatsioonis Ukrainas ei osale.

Ukraina sõja esimese päeva blogi loe SIIT. Neljapäeva öösel toimunust saab lugeda SIIT. Ukraina sõja teise päeva blogi loe SIIT. Laupäeval ja ööl vastu pühapäeva toimunust loe SIIT. Sõja neljanda päeva blogi loe SIIT. Sõja viienda päeva blogi loe SIIT. Kuuenda päeva sündmused SIIT. Seitsmenda päeva blogi on SIIN. Kaheksanda päeva blogi on SIIN. Üheksanda päeva blogi saad lugeda SIIN. Kümnenda päeva blogi saad lugeda SIIN. Pühapäeval toimunu leiad SIIT ja esmaspäeva sündmused SIIT. Teisipäeva blogi saad lugeda SIIT.

23:48

Lääne ametnikud on väga mures Venemaa ja Ukraina vahelise sõja eskaleerumise ohu pärast, vahendab BBC. Nad on eriti mures, et Venemaa võib kasutada mittekonventsionaalseid relvi. Nad viitavad tõenäoliselt keemiarelvadele, kuigi see mõiste hõlmab ka taktikalisi (väikesemahulisi) tuumarelvi ja bioloogilisi relvi.

Venemaa on olnud varem konfliktides, näiteks Süürias, kus tema liitlased kasutasid keemiarelvi.

Venemaa kaitseministeerium teatas kolmapäeval säutsus, et Venemaa kasutas Ukrainas vaakumpomme, mis imevad endasse ümbritsevast õhust hapnikku ja tekitavad kõrgel temperatuuril plahvatuse.

23:31

Venemaa kaotas kahe nädala jooksul 56 lennukit ja 82 helikopterit. Numbrid avaldasid Ukraina relvajõud. Ukraina kaotusi ei avalikustata.

23:25

Ukrainas Zaporižžja tuumajaama jälgivad ÜRO tuumajärelevalve süsteemid on lõpetanud andmete edastamise. Eile teatati samast katkestusest Tšernobõlis.

23:13

Pentagon teatas, et USA ei võimalda Poola hävitajate transporti Ukrainasse, kuid on avatud koostööle liitlastega muudel viisidel, et Ukraina õhutõrjevõimet tõsta.

Pressiesindaja John Kirby märkis, et Poola omanduses olevate hävitajate paigutamine USA peamisse õhujõudude baasi Saksamaale on suur risk ja on hirm, et venelased võivad seda pidada eskaleerivaks sammuks. „See pole mitte ainult hea NATO-le, vaid ka USA-le ja meie riiklikule julgeolekule,“ ütles ta.

23:07

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi nimetas Venemaa presidendi Vladimir Putini ähvardust tuumarelva kasutusele võtta blufiks.

„Arvan, et tuumasõja oht on bluff. Üks asi on olla mõrvar. Enesetapp on teine asi,“ ütles ta kolmapäeval ilmunud intervjuus tuntud Saksa ajalehele Die Zeit.

Zelenskõi jätkas, et Putini tuumajutt näitab nõrkust. „Te ähvardate tuumarelva kasutamisega ainult siis, kui miski muu ei tööta. Iga tuumarelva kasutamine tähendab lõppu kõigile osapooltele, mitte ainult neid kasutavale inimesele,“ märkis ta.

22:29

Filmilavastaja ja näitleja Andres Puustusmaa on aastaid tegutsenud Venemaal. Paari päeva eest põgenes mees tagasi kodumaale Eestisse. Puustusmaa sõnul lastakse hetkel enamjaolt Venemaalt välja neid viisat omavaid inimesi, kel on teisel pool piiri sugulussidemeid. „Aga iga hetk võib see piir lukku minna – siis on kõik, ei pääse välja ega sisse.“

22:27

Ukrainlased plahvatamata pommi kahjutuks tegemas.

22:23

Ukraina parlament võttis vastu erakorralise seaduse, mis lubab Ukraina tsiviilelanikkonnal tappa Vene sõdureid, ilma et nad nii Ukraina seadusi rikuks. See seadus kehtib kuni Venemaa-vastase sõja lõpuni.

22:14

Nii Nestle kui ka tubakabrändid Philip Morris ja Imperial Brands on viimased rahvusvahelised korporatsioonid, mis Venemaalt lahkumisest on teatanud.

22:11

Tatiana ja tema lapsed olid ühed paljudest, kes pühapäeval Kiievi lähedalt Irpinist põgeneda püüdsid. Kehtima pidi relvarahu, kuid ühtäkki avasid Vene väed tule humanitaarkoridori pihta. Pommid langesid inimeste sekka.

22:08

Venemaa välisminister tunnistas, et Mariupoli haigla pommitamine oli tahtlik. Nii ÜRO kui maailma terviseorganisatsioon ning Vatikan mõistsid rünnaku hukka.

ÜRO sõnul ei tohi tervishoiuasutused kunagi olla sihtmärgiks. ÜRO ja Maailma Terviseorganisatsioon nõuavad viivitamatut rünnakute peatamist tervishoiuasutuste, haiglate, tervishoiutöötajate ja kiirabi vastu. Maailma Terviseorganisatsiooni sõnul on alates Venemaa sissetungi algusest Ukrainas seni toimunud vähemalt 18 rünnakut terviseasutuste vastu. Rünnakutes on saanud vähemalt 10 surma ja 16 viga.

Püha Tooli kõrge ametnik mõistis Mariupoli laste- ja sünnitushaigla pommirünnaku hukka ja nimetas seda vastuvõetamatuks. Vatikani riigisekretär kardinal Pietro Parolin ütles, et selleks pole põhjust. Vatikan on isegi pakkunud end vahendajaks, et Venemaa rünnakut lõpetada. Reuters teatas, et paavst Franciscus rikkus eelmisel reedel diplomaatilist protokolli ja külastas kohalikku Venemaa saatkonda, et väljendada oma muret sissetungi üle.

21:43

Venelased muutsid selle mehe maja varemeteks, tapsid tema 12aastase tütre, naise, naise sõbra, kaks väimeest ja ämma. Ellu jäid vaid lapselapsed ja kass.

21:35

Ukraina peaprokurör kutsub üles moodustama Ukrainas sõjakuritegude uurimiseks eritribunali, vahendab CNN. Kolmapäeval pressikonverentsil esinedes tänas Venediktova 39 riiki, kes väidetavalt ühinesid Ukraina apellatsiooniga Rahvusvahelisele Kohtule Venemaa vastu.

Venediktova kutsus ka üles looma eritribunali kriisi lahendamiseks Ukrainas.

Venediktova teatas, et tema büroo on juba alustanud kriminaaljuurdlust „Ukraina territoriaalse terviklikkuse ja puutumatuse riivamise ning agressiivse sõja pidamise kohta“ ning ta hoiatas 40 inimest, kes kuuluvad Venemaa poliitilisse eliiti. Venediktova avalikustas ka uue valitsusportaali, kus inimesed saavad teatada sõjakuritegudest, mille tunnistajaks nad Ukrainas on olnud.

21:31

Kõne Vene sõduri ja tema Venemaal elava naise vahel. Naine kurdab, kuidas Venemaal elu nii kurb on, sest CocaCola, McDonalds ja paljud teised ettevõtted lõpetasid tegutsemise, kuidas iPhone telefone enam osta ei saa. Sõdur räägib, kuidas ta Ukrainas inimesi tapab ja poode rüüstab, sh rahustab naist, et toob endaga kaasa varastatud blenderi ja teleka.

21:27

Harkivi loomaaias sai rünnakus surma kaks känguru.

20:59

Eesti on lubanud tagada arstiabi Ukraina sõjapõgenikele. See on teinud Eesti inimesed murelikuks, kuidas see võib mõjutada meie inimeste ravivõimalusi. Kas koroonapandeemia tõttu niigi edasi lükatud plaaniline ravi võib veelgi kaugemale nihkuda, näiteks kauaoodatud sapipõieoperatsioon? Kuidas tasutakse põgenike ravi eest?

20:59

USA Kongressi juhid jõudsid kahepoolse kokkuleppeni anda Ukrainale 13,6 miljardit dollarit abi. Ukraina paketi suurus on oluliselt suurem sellest, mida Valge Maja palus. Ligikaudu pool rahast läheb humanitaar- ja majandusabiks, teine pool aga Ukraina ja naaberriikide kaitseks.

20:55

Ukraina sõdurid võitsid Kiievi oblasti põhjaosas lahingu Vene sõduritega. „Poisid lõid tankirünnaku tagasi. Neid oli kümneid!“ säutsub Ukraina relvajõudude konto.

20:42

Zelenskõi ütles intervjuus Bildile, et konflikti saab lahendada ainult Putiniga otsesest dialoogi pidades, et leida vastastikune kompromiss.

20:33

„Uskumatu, aga suure südamega ukrainlased riskivad eluga ja toovad loomi tänavatelt varjupaikadesse isegi ajal, mil pommid lendavad,” ütleb MTÜ Nähtamatud Loomad koordinaator Brigitta Nõmmik.

Loe rohkem