TROONIJUUBEL: Taani kuninganna Margrethe II viis reedel lilled oma vanemate hauale Roskilde katedraalis, kuhu kuningliku perekonna liikmeid on maetud alates 1559. aastast. Koroonapandeemia tõttu lükati algselt nädalavahetusele plaanitud kahepäevased üldrahvalikud 50. valitsusaasta pidustused aga septembrisse.Foto: Scanpix
Inimesed
17. jaanuar 2022, 22:28

50 AASTAT TROONIL: Taani kuninganna Margrethe II on sama värvikas kui tema kleidid

„Troonist loobumine ei tule kõne allagi. Jään troonile, kuni sealt maha kukun.“

14. jaanuaril 1972 sai Taani endale enam kui 500 aasta järel taas kuninganna ‒ troonile tõusis Frederik IX tütar printsess Margrethe. Isa oli aastaid vaeva näinud, et tema kolmest tütrest vanim kuninganna tiitli pälviks. Taanlased on rahul: alati naeratav ja heatujuline Margrethe II on neile kui omainimene ning tiivustab kõiki elu nautima ja kunsti tegema.

Taanis tähistati nädalavahetusel kuninganna troonijuubelit palju tagasihoidlikumalt, kui 81aastane monarh väärinuks. Enamik pidustusi on koroonapandeemia tõttu septembrisse lükatud. Veebikülje Royal Central teatel osalesid Margrethe II ja kroonprints Frederik (53) 14. jaanuari hommikul riiginõukogu pidulikul koosolekul, kuid Covid-19 tõttu oli kohal vaid viis ministrit eesotsas peaminister Mette Frederikseniga. Mõne aja pärast leidis Christiansborgi lossis aset Taani parlamendi kuldjuubelipidustus. Peaminister kuulutas välja rahvasaadikute ja valitsuse ametliku kingituse ‒ Kopenhaagenis asuva kultuurikeskuse Põhja-Atlandi Maja ette kõnniteele rajatakse Taani, Gröönimaa ja Fääri saarte sidemeid sümboliseeriv taies.

Edasi lugemiseks: