SUUREMAD ABISAAJAD: Estonian Air läks 85 miljoni eurosele riigiabile vaatamata pankrotti ning Porto Francole eraldatud 39,4 miljoni eurone laen jõudis suure korruptsioonikahtluse keskmesse. Elektritootjatele makstud toetustega võrreldes on need miljonid aga köömes.

Foto: Kollaaž (Karli Saul / Ekspress Meedia, Andres Putting / Ekspress Meedia, Priit Simson / Ekspress Meedia, portofranco.ee)
Eesti uudised
5. juuli 2023, 13:00

Artikkel ilmus esmakordselt 20.01.2022

ÕL ARHIIV | MILJARD EUROT RIIGIABI LÄKS TUULT PÜÜDMA: Estonian Air ja Porto Franco on köömes, võrreldes hiigelsummadega, mida on saanud elektritootjad! (10)

Riigikontrolli analüüsiosakonna peakontrolör Märt Loite saatis sel kolmapäeval rahandusministrile märgukirja, kus käsitleb probleeme ettevõtete rahalise toetamise andmestiku terviklikkuse ja kasutatavusega. Taasavaldame 20. jaanuaril 2022 ilmunud loo, kus Õhtuleht pööras samadele probleemidele tähelepanu.
Kes, kellelt, mille eest ja kui palju on saanud riigiabi? Pankrotistunud Estonian Air ja eelmisele valitsusele surmahoobi andnud Porto Franco kahvatuvad, kui vaadata elektri- ja soojatootjaid. Riigiabi registris kajastuvast 4,1 miljardist eurost on nende kätte jõudnud enam kui miljard! Valitsev retoorika ütleb, et kõrgete elektrihindade põhjus ei ole mitte liiga palju, vaid liiga vähe rohepööret. Kas miljardist on siis veel vähe?!

Keda me maksumaksja rahaga poputame, kelle aga ilma jätame? Avalik huvi riigiabi jagamise vastu on vaieldamatu. Keegi saab, aga keegi jääb ilma. Saaja saab konkurendi ees eelise. Riigiabi jagades on läbimõtlemine ja läbipaistvus kohustuslikud. Läbimõtlematuse poolest meenuvad hoobilt Estonian Air, mis läks 85 miljoni eurosele riigiabile vaatamata pankrotti, ning Porto Franco, millele eraldatud 39,4 miljoni eurone laen jõudis vähem kui poole aastaga suure korruptsioonikahtluse keskmesse.

Riigiabi läbipaistvuse pool on seni varju jäänud. Pealtnäha on avalikkusel võimalik seda lihtsalt kontrollida. Rahandusministeeriumi vastutusel on riigiabi ja vähese tähtsusega abi register. Põhimääruse järgi peab see tagama arvestuse riigiabi andmise ja kasutamise üle nii ministeeriumile endale, kes omakorda valgustab Euroopa Komisjoni ja valitsust, kui ka igale kontvõõrale. Vabalt, koos nimedega, on ligipääsetavad isegi sellised summad, mis on makstud füüsilistele isikutele.

Ehkki riigiabi otsuste ja väljamaksete kajastamine avalikus registris lonkab, on üks siiski ilmne ja vaieldamatu.

Edasi lugemiseks: