Foto: Stanislav Moškov
Üritused
12. jaanuar 2022, 14:47

Presidendi vastuvõtt jääb koroonaohu tõttu ära. Ka pidulikule kontserdile pealtvaatajaid ei lubata (38)

„Tänavu on kontsertlavastus ja presidendi kõne ilma pealtvaatajateta ning samuti jääb ära vabariigi aastapäeva vastuvõtt, kuna meie soov ja ka kohustus on kaitsta oma külalisi,“ põhjendab presidendi kommunikatsiooninõunik Indrek Treufeldt.

„Ühiskonda on hoiatatud koroonaviiruse hiidlaine saabumise eest, mille kohta näeme kasvava nakkuse levikust märke juba praegu. Loodetavasti jääb see viimaseks korraks, mil sarnaselt teistele riikidele peame viirusekriisi tõttu Eesti riigi sünnipäeva õhtut tähistama koduseinte vahel koos lähedastega,“ lisab Treufeldt. 

Sel aastal jõuavad iseseisvuspäeva, 24. veebruari õhtul Eesti inimesteni traditsioonilised riigipea kõne ja kontsertetendus, mida Eesti Rahvusringhääling vahendab kodudesse Estonia teatrimajast. Eesti Televisiooni tähelepanu on eriprogrammina tublidel inimestel, kes on andnud oma panuse, et Eesti elu paremaks muuta.

Vabariigi aastapäeva eel tunnustatakse riiklike teenetemärkidega neid tublisid inimesi, kes on oma töö ja pühendumusega aidanud muuta Eesti elu paremaks ning ka Eesti sõpru, kes on andnud panuse koostöö edendamisse. 

Teleülekande vahendusel Eesti inimeste kodudesse jõudva vabariigi aastapäeva kontsertlavastuse kontseptsiooni keskmes on eestlane kui küsiv inimene. Etendusele pakub rikkalikult ilmestavat ainest ka Eesti heliloojate looming.

Foto: Stanislav Moškov

„Eesti sünnipäeval jõuab traditsiooniliselt inimesteni teleülekande vahendusel meie parimate loominguliste jõudude poolt just selleks õhtuks loodud kontsertetendus. Sel korral on lavastuse keskseks teljeks inimene oma igapäevaste ja igavikuliste küsimustega. Küsimuste esitamine on meie elu  lahutamatu osa, mis viib edasi näiteks nii teaduses kui ka aitab mõtestada maailma meie ümber ning iseend selles. Ja viimasel ajal näib küsimusi aina juurde tulevat. Kindlasti on lavastuses palju nii äratundmisrõõmu kui ka uut mõtteainet, seda saatmas suurepärane eesti muusika,“ selgitab presidendi kultuurinõunik Rasmus Puur kontsertetenduse ideed. 

Loomingulise meeskonna tuumikuks on lavastaja Jüri Nael, muusikaline juht Mihhail Gerts ja kunstnik Emer Värk ning kontserdi produtsent on Priit Mikk ja telerežissöör Ove Musting.

„Eesti Televisiooni ülekanne sünnib ka sel aastal tihedas koostöös loomingulise meeskonnaga, et riigi sünnipäeva tähistamine oleks teleülekandes nauditav ja looks piduliku meeleolu igas vaatajas," kinnitab ERRi iseseisvuspäeva ülekannete peaprodutsent Hannela Lippus.