„Minul algab kirjutamine klaveri juurest. Kui ma juba klaveri taha istun, tuleb tööle hakata. See, mille olen juba kirja pannud, peab mind rahuldama,“ on Ester Mägi kirjeldanud oma loomeprotsessi.Foto: Erakogu
Inimesed
9. jaanuar 2022, 22:30

ESTER MÄGI 100 | Saatuse tahtel oma unistusest loobuma pidanud neiust sai Eesti mõjukaim naishelilooja (1)

„Kes sa oled, helilooja Ester Mägi?” küsis raadiosaates kolmteist aastat tagasi muusikateadlane Tiia Järg. 10. jaanuaril, helilooja 100. sünniaastapäeval annab sellele küsimusele tema enda loomingu kaudu kõige täpsema vastuse mälestuskontsert, mille jaoks ta jõudis aasta enne igavikku lahkumist ise välja valida kõige südamelähedasemad ja tähenduslikumad teosed. See, kuidas kontsert kokku kõlab, jäi tal aga kuulmata.

Aastal 1957 kirjutasid ajalehed, et Ester Mägi staaž heliloojana on alles üsna lühike. Ometi oli ta pärast konservatooriumi lõpetamist jõudnud kuue aastaga kirjutada nii mõnegi tähelepanu äratanud teose. Tema loomingu veimevakka kuulusid juba klaverisonaat, klaverikontsert, kantaat „Kalevipoja teekond Soome“, ballaadid viiulile ja klaverile. „Ester Mägi muusika sisuks on enamasti lüürilised elamused ja mõttemõlgutused. Kõikjal võime märgata tugevalt rahvuslikku kallakut, sealjuures peent ja omapärast harmooniat,“ iseloomustati tema loomingut.

Edasi lugemiseks: