Tõrva astronoomiaklubi eesmärk on teaduse populariseerimine. „Inimesed võiksid rohkem mõelda, millise universumi osa nad õigupoolest on. Igav ja isegi labane on veeta elu lilli kastes, poes ja pangas käies. Tahaksin elada maailmas, kus mõeldakse rohkem suurte asjade peale,“ märgib Taavi. „Lisaks on lootus, et teaduse populariseerimine immuniseerib mingil määral inimesi ebateaduste, ebauskude ja näiteks religiooni vastu, mis madaldavad minu arvates inimeseks olemise imet selles keerulises ja imelises universumis.“

Foto: Robin Roots
Eesti uudised
30. detsember 2021, 22:30

Mis sündmusi universum 2022. aastal pakub? Maailmalõppu veel ette näha ei ole

Tõrva astronoomiaklubi eestvedaja Taavi Niittee sõnul meid järgmisel aastal asteroid tõenäoliselt ei taba. Küll aga on oodata kaht kuu- ning kaht päikesevarjutust, tähesadusid ja ilmselt uusi avastusi, sest mõned päevad tagasi saadeti orbiidile James Webbi kosmoseteleskoop, mis näeb kaugemale kui ükski teine inimkätega valmistatud instrument.

Taevas toimuvad sündmused range korrapära järgi ja näiteks päikesevarjutusi või planeetide asukohti saab sadu või isegi tuhandeid aastaid minuti täpsusega ennustada. Samas juhtub kosmoses ka palju ettearvamatut – sageli avastatakse Maa lähedalt mööda lennanud taevakivi alles hiljem. Samuti pole teada, millal plahvatab meie Linnutee galaktikas järgmine supernoova, ehkki seda suursündmust oodatakse pikisilmi.

Edasi lugemiseks: