Foto: Erakogu
Raamat
1. jaanuar 2022, 12:00

LUGEMISSOOVITUS | Menukirjaniku vägivald oma naise vastu toob päevavalgele inetud saladused minevikust

Kui menukas lastekirjanik Oliver Ryan oma naisele Alice'ile kallale tungib, on avalikkus sellest šokis – miks peaks mees, kes on õnnelikus abielus oma rammatute illustreerijaga, niimoodi käituma? Pisikesed killud mehega kokkupuutunud inimestelt aitavad kokku panna suure, kohutava pildi.

Liz Nugenti teos „Oliver, kildhaaval“ (Rahva Raamat, 2021) avab lugejale Oliveri kiivalt varjatud mineviku väikeste tükikeste haaval. Kuigi pealtnäha edukas kirjanik, on mehe südametunnistus ääretult must. Kuidagimoodi on tal õnnestunud aga kõiki oma tegusid aastakümneid varjata.

Kõik muutub päeval, mil tema naine Alice läheb koos naabri Moyaga – Oliveri armukesega – Prantsusmaale kokanduskursusele. Seal tutvub Alice naisega, kes mängis aastakümneid tagasi Oliveri elus olulist rolli. Toona tudengina sõpradega veiniistandusse tööle läinud mees sai lähedaseks sealse pererahvaga, kuid paraku surid nad suve lõpus ootamatult alguse saanud tulekahjus. Kuigi tänaseks on Oliver mineviku seljataha jätnud ja avaldab menukaid lasteraamatuid varjunime alt, selgub, et selle suve jooksul toimus palju rohkemat, kui esmapilgul tundub.

Raamat on kirjutatud äärmiselt põnevalt, avaldades pidevalt uusi infokillukesi Oliveri mineviku kohta – seega ei pea kartma, et teos muutub põnevaks alles siis, kui esimesed sada lehekülge loetud. „Oliver, kildhaaval“ haarab lugeja endasse juba esimestel lehekülgedel, tehes sellest ühe mõnusalt kaasahaarava lugemise.

Loe ka katkendit raamatust SIIT.