KATKENUD ELUTEE: Jean-Marc Vallée 2018. aasta jaanuaris koos Nicole Kidmani (paremal) ja Laura Derniga (vasakul) Kuldgloobuste galal, kus „Suured väiksed valed“ pälvis parima lühisarja auhinna.

Foto: AFP/Scanpix
Inimesed
27. detsember 2021, 09:44

Suri aidsifilmi „Elujanu“ ja menusarja „Suured väiksed valed“ režissöör Jean-Marc Vallée

Eile suri ootamatult režissöör Jean-Marc Vallée, kes on tuntud aidsifilmist „Elujanu“ ja HBO seriaalist „Suured väiksed valed“. Tal oli vanust vaid 58 eluaastat.

Kurba uudist täies elujõus lavastaja ootamatust lahkumisest kinnitas Hollywood Reporterile Vallée kauane kaasprodutsent Nathan Ross. Väljaande teatel suri Kanada kineast pühapäeval oma maamajas Quebec City lähistel. Surma põhjust pole esialgu avaldatud.

„Jean-Marc seisis loomingulisuse, eheduse ja uudsete lähenemiste eest,“ seisab Vallée kaasprodutsendi avalduses. „Ta oli tõeline kunstnik ja helde, armastav mees. […] Mulle oli ta sõber, loomepartner ja vanem vend. Jääme maestrost valusalt puudust tundma, kuid lohutav on teadmine, et tema imeline stiil ja mõjukas looming, mida ta maailmaga jagas, elavad edasi.“

Montralist pärit Vallée sai esmalt tuntuks muusikavideote tegijana. Tema debüütfilm, 1995. aasta põnevik „Black List“ („Must nimekiri“) pälvis Kanada filmiauhindade Genie'de jagamisel üheksa nominatsiooni. Kümme aastat hiljem valminud noortefilm „C.R.A.Z.Y.“, mille Vallée lavastas enda kirjutatud stsenaariumi põhjal, võitis lausa 11 Genie't.

2009. aasta „Noor Victoria“, kus kuningannat kehastas Emily Blunt, tõi Valléele kolm Oscari-nominatsiooni. 2013 valminud „Dallas Buyers Club“ („Elujanu“), tõsielulugu Ron Woodroofist, kes aidsihaigetele eksperimentaalravimeid müüs, teenis juba kuus Oscari-nominatsiooni, sealhulgas parima filmi tiitlile. Filmi staarid Matthew McConaughey ja Jared Leto pälvisid vastavalt parima meespeaosatäitja ja parima meeskõrvalosatäitja auhinna. Tuntud on ka Vallée draama „Wild“, peaosas Reese Witherspoon.

Ajakirja People teatel jäävad kineasti leinama pojad Alex ja Émile ning kaks õde ja vend.