Foto: Erakogu
Raamat
3. detsember 2021, 13:00

LUGEMISSOOVITUS | Instagrami poeedi esikluulekogu paneb lähedastele mõtlema

Tõenäoliselt teavad juba kõik, kellel on Instagramis konto, sellisest nähtusest nagu Instagrami luule – (enamasti) lühikesed tekstijupid, mis on piltidena üles laetud. Üks viimase aja suurimaid tegijaid selles vallas on Lauri Räpp, kes andis (väga osavalt) vahetult enne jõule välja ka oma luulekogu.

Räpi teos „Lihtsate asjade tähtsus / Tähtsate asjade lihtsus“ (Rahva Raamat, 2021) on lugemissoovituse avaldamise hetkeks läbinud juba kordustrüki, sest teos on osutunud niivõrd populaarseks – olen ka juba kuulnud, et tõenäoliselt potsatab see tänavu paljude inimeste jõulupakki.

Kingituseks on see raamat muidugi hea, sest igaüks leiab sealt endale midagi. Minu kui väga valiva luulenautleja jaoks jäi see teos natuke nõrgaks, kuid oli ka ridu, mis mulle hinge läksid (kaalusin oma / mõtete raskust / mõnes mõttes / peaksin / alla võtma – lk 26). Kuid kindlasti hakkan seda raamatut aeg-ajalt riiulist välja võtma, suvalise koha pealt avama ja siis lugema, mis rajale Lauri mu mõtteid täna suunata tahab.

Olen alati arvanud, et read, mis inimesed on kirja pannud ja neile midagi tähendavad, on olulised ja kaunid – selle mõtte juurde jään ka Räpi luulekogu puhul. Näiteks on ta juba varem Õhtulehe rääkinud, et pani kaante vahele ka oma mõtted pärast venna vabasurma. Rasketes olukordades võib mõtete kirja panemisel olla suur jõud ning Laurist on ääretult julge tegu neid kogu Eestiga jagada. Lootkem, et paljud saavad neist abi või panevad vähemalt ümbritsevat hindama.