Foto: Erakogu
Raamat
26. november 2021, 13:00

LUGEMISSOOVITUS | Mida sa teeksid, kui oleksid ainus ellujääja pärast ülemaailmset haiguspuhangut?

Kui veel poolteist aastat tagasi tundus COVID-19 pandeemia hirmutava ja utoopilisena, siis nüüdseks on kõik sellega juba harjunud. Küll aga paneb fantaasia tööle teos, mille tegevus toimub aastas 2023, kuid uue viiruselainega on kõigest mõne kuuga peaaegu terve inimkond hinge heitnud.

Bethany Clifti „Viimane kustutab tule“ (Rahva Raamat, 2021) on minusuguse põnevikufänni jaoks tõeline maiuspala – see haarab juba esimesest leheküljest ning hoiab tekitab närvikõdi kuni viimse reani. Ning selle teose puhul peab eriti paika ütlus „ära hinda raamatut kaane järgi“ – esmapilgul tundus tegu mõne järjekordse ajaviiteromaaniga, kuid tegelikkus on hoopis midagi muud.

Aastal 2023 hakkab maailmas kulutulena levima uus viirus 6PM, mis on nakkavam kui meile praegu tuntud koroonaviirus ning mille puhul pole halastust loota – kõik, kes sellesse nakatuvad, surevad hiljemalt kuue päeva jooksul. Harjumuspärane maailm on ühtäkki muutunud täielikuks kaoseks. Üks viimased riike, kes on viirusest puutumata, on Inglismaa, kuid peagi jõuab nakkus ka sinna. Teose peategelane kaotab vaid mõne nädala kõik lähedased enda ümber ja avastab peagi, et ta on ainus ellujääja.

Kuna lugu on niivõrd kaasahaaravalt kirjutatud, hakkas lugedes ka endal mõte lendama, mida mina sellises olukorras teeksin ja kuhu läheksin. Peategelane, kes seisis n-ö eelmises elus silmitsi ärevuse, depressiooni ja abielu lagunemisega, peab end nüüd kätte võtma ja otsustama, mida edasi teha – kas üritada leida veel mõni ellujäänu või anda lõpuks alla, minnes kergema vastupanu teed ja võttes tableti T600, mis toob igavese une?

Loe ka katkendit raamatust SIIT.