MÄRKA LAST! Suitsiid ei ole kunagi ühe päeva teema. See on pikk protsess ning tuli hõõgub pikalt. Tegu ise võib erinevalt täiskasvanutest tulla lastel aga väga impulsiivselt, sest noorte pidurid ei tööta veel nii hästi kui vanematel inimestel. Et last aidata, pane teda tähele ja märka alarmeerivaid muutusi.

Foto: Alamy / Vida Press
Inimesed
19. november 2021, 23:30

Tülid vanematega, halvad hinded ja õnnetu armastus tõukavad noored kuristikku

KUI LAPS KAOTAB ELUISU | Lastepsühhiaater Anne Kleinberg: „Maja võib olla värskelt värvitud, nõud puhtad ja lapsel riided seljas, aga sellest on vähe. Nad vajavad armastust!“

Kümneaastane laps pakib oma asjad, võtab telgi kaenlasse ja kolib kodust metsa. Talle tundub seal turvalisem kui kodus, kus teda keegi ei kuula ega märka. 12aastane nooruk saab vene keeles halva hinde ning näeb ainsa väljapääsuna elust lahkumist. 15aastane noormees hakkab õnnetu armastuse järel saadud hingehaavu ravima enesevigastamisega.

Viimasel seitsmel aastal on Eestis lõpetanud oma elu suitsiidiga 39 last: 23 poissi ja 16 tüdrukut. Nende vanus jääb vahemikku 10–17aastat. Enesetapukatseid on aga palju rohkem, laste ja noorte vaimse tervise keskuse osakonnad on täis ning ruumi otsitakse mujaltki. Sagenenud on erakorraliselt ravile jõudvate laste hulk, kes vajavad kohest abi, sest on enesele ohtlikud. Paljud patsiendid on personalile juba varasemast tuttavad.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99