ELUMUUTEV FILM: „Harry Potteri ja tarkade kivi“ peaosatäitjad Daniel Radcliffe (keskel), Emma Watson ja Rupert Grint ei aimanud, kuidas see film võib nende elu muuta. J. K. Rowlingi raamatu ekraniseering tegi kolmiku küll maailmakuulsaks, kuid põlistas nad Harry, Hermione ja Ronina, mis tekitas raskusi edaspidises näitlejakarjääris.Foto: Vida Press
Inimesed
15. november 2021, 22:30

20 AASTAT: „Harry Potteri ja tarkade kivi“ lapstähed said kaela kuulsusekoorma

20 aastat tagasi jõudis kinoekraanidele film, mis muutis kogu maailma – „Harry Potter ja tarkade kivi“. Briti kirjaniku J. K. Rowlingi loodud võlurpoisisaaga tegi lapsnäitlejatest Daniel Radcliffe'ist, Emma Watsonist ja Rupert Grintist ülemaailmsed tähed ning pani alguse Potteri-filmide maaniale, lõbustusparkidele ja lugematule temaatilisele nännile. Mis on aga saanud Potteri-tähtedest praeguseks?

„Harry Potteri ja tarkade kivi“ (režissöör Chris Columbus) maailmaesilinastus toimus 4. novembril 2001 Londonis Leicester Square'i Odeoni kinos. Laiema publikuni jõudis linateos 16. novembril. Kaks aastat varem oli produtsent David Hayman veennud Warner Brosi stuudiot käima välja umbes kaks miljonit dollarit, ostmaks Rowlingi saaga nelja esimese raamatu ekraniseerimisõigused. Kirjanikul oli üks tingimus: tähtsamad osatäitjad olgu Briti päritolu. Lapstähed Daniel Radcliffe, Emma Watson ja Rupert Grint sirgusid publiku ees suureks: filmisarja kaheksas osa „Harry Potter ja surma vägised: osa 2“ jõudis ekraanile 2011. aastal. Kogu saaga tõi kinodes sisse üle 7,5 miljardi dollari. Suurema kassa on roobitsenud vaid Marveli kinouniversumi ja „Tähesõdade“ filmid.

Edasi lugemiseks: