Foto: AP/Scanpix
Inimesed
4. november 2021, 10:30

Bookeri raamatuauhind läks kolmandat korda Lõuna-Aafrikasse

50 000 naelsterlingi ehk ligi 59 000 euro suuruse Bookeri raamatuauhinna võitis tänavu Lõuna-Aafrika kirjanik Damon Galgut romaaniga „The Promise“ ehk „Lubadus“.

Bookeri kohtunikud võrdlesid Galguti romaani William Faulkneri ja Virginia Woolfi loominguga ning nimetasid seda silmapaistvaks näiteks sellest, kuidas üks raamat võib lugejad panna värske pilguga nägema ning mõtlema.

The Guardiani teatel kujutab raamat valge Lõuna-Aafrika pere elu apartheidi lõpus. Kõnealuse lubaduse - kinkida talle kodu ja maalapp - teeb Swartide pere mustanahalisele naisele, kes on eluaeg nende alluvuses töötanud. Kuid tõotusest kinni nad ei pea.

„The Promise“ on Galguti üheksas romaan ning ühtlasi esimene üle seitsme aasta. Bookeri nominentide lõppnimekirjas on ta varem olnud kaks korda. Maineka auhinna on Lõuna-Aafrika kirjanikest võitnud varem JM Coetzee ja Nadine Gordimer.

Tänavuses Bookeri lõppvalikus olid lisaks Galgutile Ameerika kirjanikud Richard Powers, Patricia Lockwood ja Maggie Shipstead, Briti-Somaali autor Nadifa Mohamed ning Sri Lanka tamil Anuk Arudpragasam.