Foto: Karen Härms
Inimesed
1. november 2021, 20:45

HÜVA NÕU | Lihtne nipp mõtteviisi treenerilt, kuidas ettevõtluses edukas olla

Nii palju, kui on erinevaid inimesi, on ka arvamusi, kuidas edukat ettevõttet luua, sest igaühe jaoks on edukuse mõiste mõnevõrra erinev. Mõtteviisi treener Karmo Kivi sõnab, et tema defineerib edukat inimest ja ettevõtjat sellisena, kes kes iga päev liigub progresseeruvalt oma eesmärgi suunas, sära silmis.

Selleks, et luua edukat ettevõtet on vaja kõigepealt vaja ideed ja mõtet

Esmalt vajad selgust, mis valdkonnas sooviksid edasi toimetada ja mida korda saata. Lisaks vajad visiooni, kas soovid tegutseda kohalikul või rahvusvahelisel ärimaastikul. Kivi soovitab mängida mõtetes erinevate ideedega seni, kui leiad selle ühe, mis tundub õige. Veeretada seda ideed erineva nurga alt seni, kuni meelepärane idee muutub nii omaks, et selle elluviimises ja edukaks saamisel pole enam kahtlustki - kõik, mida endale iga päev sisendad ja pidevalt alateadvuses toidad, realiseerub mingi hetk materiaalses maailmas.

„Oma ettevõtte loomine e-riigis digiajastul on minutite küsimus. Selleks, et ettevõte saaks edukaks, on aga vaja olla sihikindel, järjepidev ja hoida endas uskumust, et saad hakkama,“ nendib Kivi.

Karmo Kivi mentori, Bob Proctori sõnul on oluline ettevõtet püsti pannes esiteks luua edukale inimesele omane mõtteviis ja teiseks, teha eduni viivaid tegevusi.

Mõtteviis, mis tagab edu:

  • Sea endale eesmärk, mis sind käivitab!

  • Pane see eesmärk paberile

  • Treeni kujutlusvõimet, visualiseeri

  • Ole tänulik ja ka väljenda seda

  • Positiivsed afirmatsioonid

  • Mõtted paberile ja siis ellu

  • Usu endasse ja kasvata endas enesekindlust

Edukust tagavad tegevused

Kui oled mõtteviisi enda jaoks paika saanud, on vaja järgmisi tegevusi, et seatud eesmärke ellu viia:

  • Leia endale mentor või juhendaja

  • Pühendu kasvamisele

  • Loo edukas koostöövõrgustik

  • Õpi tegema kiireid otsuseid

  • Ole viisakas ja hooliv, võimenda head

  • Ümbritse end hea energiaga

Ole efektiivsem!

Sinu päev on täis erinevaid tegevusi. Päeva tõhusus sõltub iga valitud tegevuse sooritusest. Kuuled kindlasti iga päev, kuidas erinevatelt inimestelt ütlemist: „Mul pole aega!“ Kivi sõnab, et see on sisutühi jutt. Aega ei ole võimalik planeerida, võimalik on planeerida tegevusi. Meil on võimalus selekteerida oma tegevusi, paneme need tähtsuse järjekorda ja viime ellu.

„Edukas inimene on inimene, kes teab, mida tahab ja liigub igapäevaselt progresseeruvalt oma eesmärkide poole. Me muutume iga päev paremaks selles, mida teeme. Kui seame suure eesmärgi, siis vahel kipub tekkima lootusetuse tunne, et selleni ei jõutagi. Enamasti inimesed loobuvadki suurest eesmärgist, sest lihtsam on minna tagasi oma vanade harjumuste juurde ja teha tegevusi, mida teha osatakse ja mis meeldivad ehk mugavustsooni,“ nendib Kivi.

Ta rõhutab, et edukad inimesed seda ei tee. Nad teavad, mida on vaja teha selleks, et oma eesmärke saavutada. Nad omandavad teadlikult uusi harjumusi ja teevad ka seda, mida neile tegelikult üldse teha ei meeldi. Nad väljuvad oma mugavustsoonist. Nad teevad neid uusi tegevusi seni, kuni need tegevused saavad neile omasteks ja mugavateks edu toovateks harjumusteks ning tänu sellele tõuseb ka nende sooritus hüppeliselt.

Me teeme teadlikult uusi tegevusi, isegi kui need on esialgu ebamugavad, kuni need muutuvad loomulikuks ehk harjumuslikuks ja edaspidi teeme edasiviivaid tegevusi neile mõtlemata,” selgitab Kivi.

„Puuduta mind“ - saatekülaline Teele Viira