Foto: Stenbocki maja
Eesti uudised
1. november 2021, 18:54

FOTOD | Kaja Kallas kohtus Joe Bideniga (88)

Peaminister Kaja Kallas kohtus esmaspäeval Glasgow kliimakohtumise kõrvalt USA presidendi Joe Bideniga. Kahe riigi liidrid rääkisid ühistest julgeolekuhuvidest ja Atlandi-ülese sideme tugevdamisest.

„Eesti ja USA suhted on tihedad ja mitmekülgsed ning on palju teemasid, mis on meile mõlemale olulised. Tänasin president Bidenit USA liidrirolli eest kliimadiplomaatias. Peatusime transatlantilise koostöö ja NATO heidutusvõime tugevdamise olulisusel. Tänasin USA julgeolekuabi eest ja rõhutasin selle jätkumise olulisust,“ võttis Kallas kokku kohtumise põhiteemad.

„Rõhutasin president Bidenile, et lisaks kasvavatele ohtudele Aasias on oluline hoida fookust Euroopa ja eriti Balti riikide julgeolekul – meie idanaaber käitub ettearvamatult ja arengute suund pole julgustav,“ lisas ta.

Foto: Stenbocki maja

Kallas tänas Joe Bidenit ka kutse eest demokraatiate tippkohtumisele detsembris. „See on väga õigeaegne algatus, sest demokraatlikud riigid peavad suurendama oma ühist valmisolekut seista vastu autoritaarsete riikide soovidele kehtestada uusi globaalseid mängureegleid. Eestil on pakkuda konkreetseid samme, kuidas demokraatiate vahelist koostööd kasvatada nt üleilmse digitaalse taristu loomise vallas,“ sõnas Eesti peaminister.

Kaja Kallas ja Joe Biden viimati kohtusid suvel NATO tippkohtumise ajal. Homme võtab Eesti peaminister osa USA presidendi ja Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeni kokku kutsutud tippkohtumisest metaaniheitmete vähendamise teemal.

Kaja Kallas

Foto: PA Images/Scanpix