Foto: Erakogu
Raamat
16. oktoober 2021, 09:40

LUGEMISSOOVITUS | Sügavalt isiklik pilguheit terapeudi sisemaailma

Oled sa kunagi mõelnud, mis toimub terapeutide suletud uste taga? Tuntud psühhoterapeut ja New York Timesi populaarsemaid autoreid Lori Gottlieb toob selle maailma lugejale vägagi lähedale.

Gottliebi teos „Võibolla sa peaksid kellegagi rääkima“ (Helios, 2021) on pilguheit inimeste sisemaailma läbi terapeudi pilgu. Lori räägib raamatus oma patsientide muredest ja võitlustest iseendaga. Nende hulka kuuluvad näiteks kuulus Hollywoodi stsenarist John, kes peab kõiki peale enda idiootideks; Rita, kes plaanib oma 70. sünnipäeval enesetapu teha, kui aasta jooksul tema elus midagi ei muutu; ja vähihaige Julie, kes peab leppima sellega, et peagi on tema aeg siin maailmas läbi.

Kuid ka Lorit ennast tabab šokk – tema elukaaslane otsustab nende suhte ootamatult lõpetada. Kuigi Gottlieb on psühhoterapeut, on ka temal vaja kellegagi rääkida, ning nii leiab ta tee kogenud psühholoogi Wendelli juurde, kes aitab Loril maailma mõtestada ning omakorda ka enda patsientidele teisiti läheneda.

Olgugi et tegu pole eneseabiraamatuga, saab iga lugeja siit häid mõtteid ja võimalusi eneseanalüüsiks. Ka raamatu lehekülgede arvust (462) ei tasu heituda – tegu on väga ladusa, põneva ja kasuliku lugemisega, mis julgustab loodetavasti paljusid, kes seda vajavad, ka päriselt psühholoogi või terapeudi poole pöörduma.