Madalmaade kuningas Willem-Alexander koos oma esmasündinud tütre printsess Amaliaga.

Foto: AFP/Scanpix
Inimesed
13. oktoober 2021, 10:00

Hollandi kroonprintsess võib abielluda naisega (8)

Hollandis saavad samasoolised juba 2001. aastast saadik abielluda, kuid alati on eeldatud, et see ei kehti kuningliku pere kohta - siis ei pruugiks ju troonipärijat tulla.

Nüüd aga on Madalmaade kuningriigi peaministri kohusetäitja Mark Rutte kinnitanud: ka kuningas või kuninganna võib samast soost inimesega naituda.

Hollandi troonipärija printsess Amalia - kuningas Willem-Alexanderi ja kuninganna Maxima kolmest tütrest vanim - saab detsembris 18aastaseks. Rutte ütles, et räägib vaid teoreetilistest olukordadest, kuid põhimõtteliselt tohib järgmine kuninganna naisterahvaga abielluda. „Seetõttu ei näe kabinet põhjust, et troonipärija või kuningas peaks troonilt taanduma, kui ta tahaks samast soost partneriga abielluda,“ ütles Rutte parlamendiks vastuseks kirjalikule küsimusele, mille oli esitanud tema enese partei esindaja.

Printsess Amalia on näidanud end juba väga söaka neiuna. Juunis teatas Madalmaade troonipärija riigi peaministrile kirjutatud kirjas, et loobub õigusest 1,6 miljoni euro suurusele aastasissetulekule, sest tal oleks ebamugav seda vastu võtta.

„Saan 7. detsembril 2021 18aastaseks ning seaduse järgi saan elatist,“ kirjutas Amalia Madalmaade ringhäälingus NOS avaldatud kirjas. „See tundub mulle ebamugav, kuni ma midagi vastutasuks ei tee,“ põhjendas printsess rahast keeldumist. Ta lisas, et tal on ebamugav võtta raha vastu ka ajal, mil teistel tudengitel on palju raskem, eriti koroonaviiruse tõttu.

Kroonprintsess ütles, et kavatseb võtta pärast kooli lõpetamist vaba aasta ning seejärel alustada bakalaureuseõpinguid.

NOSi teatel pole varem ükski Madalmaade kuningliku pere liige oma maksuvabast palgast ja elatisest loobunud. 2012. aasta uurimuse andmeil on Madalmaade kuningliku pere ülalpidamine tõusnud Euroopa kalleimaks, ületades senise liidri Briti kuningliku pere.