Foto: Kenno Soo
Üritused
10. oktoober 2021, 13:19

Täiendatud! Algselt avaldatud 9. oktoobril kell 11.

GALERII | Viljandis toimunud galal anti pidulikult üle üksainus Etnokulp. Eeva Talsi: parem üks Kulp kui mitte ühtegi (1)

8. oktoobri õhtul anti Viljandis pärimusmuusika Lõikuspeo galakontserdil „Suu laulab, süda rõõmustab“ üle aasta albumi Etnokulp, mille pälvis Curly Stringsi „Pidu meis eneses“. Ansambli laulja ja viiuldaja Eeva Talsi rõõmustab: „Nägime tõesti palju vaeva oma albumiga, seega oleme tunnustuse eest väga tänulikud.“

Talsi loetleb, et lisaks on nad Curly Stringsiga teinud mitu muusikavideot ja andnud palju kontserte. „Oleme hästi rõõmsad, et meie album sai sellise tunnustuse. Oleme väga uhked selle üle. Muidugi on aga kahju, et anti välja üks Etnokulp, sest suurepäraseid koosseise oli veel, kes albumi valmis said. Parem siis aga ikkagi see üks Kulp, kui mitte ühtegi.“

Curly Stringsi tunnustati Etnokulbiga ka möödunud aastal ja seda aasta uusfolki artisti kategoorias.

„Pärimusmuusika lõikuspeo“ festival toimus 8-9. oktoobril Viljandi Pärimusmuusika aidas ja sellega tähistati 30 aasta möödumist pärimusmuusika kõrghariduse andmise algusest Eestis. Sel puhul tulid esmakordselt Viljandisse kokku nelja kooli pärimusmuusika tudengid, õpilased ja õppejõud, kes esitasid oma loomingut koos tuntud vilistlastega.

Ühtlasi pälvisid Ene Lukka Jegikjan, Anneli Kont ja Celia Roose galal tunnustuspreemia pärimusmuusika eriala loomise ja käimalükkamise eest.

Eesti Pärimusmuusika keskuse juhataja Tarmo Noormaa nentis, et tänavu ilmus lihtsalt vähem albumeid. „Saak on küll tüki arvult väiksem, kuid sisu tummine. Uut materjali anti aasta jooksul ilmselt koroonast tingituna vähem välja, kuid soovime oludest hoolimata uut muusikat hinnata, folki kui žanrit toetada, andes välja ühe väärtusliku Kulbi – aasta albumi Etnokulbi."

Noormaa sõnul on plaan anda traditsioonilised Etnokulbid oma tavapärastes kategooriates uuesti välja 2022. aastal.

Aasta albumi Etnokulbi nominentideks olid 2020. aasta oktoobrist kuni 2021. aasta septembrini ilmunud pärimusmuusika albumid, mille rahvahääletus oli folk.ee lehel avatud kuni 3. oktoobrini:

1. Black Bread Gone Mad „Maa“

2. Duo Mänd/Krüsban „Ai-tit tui-tui“

3. Duo Ruut „Kulla kerguseks“

4. Tintura + Arno Tamm „Kaugel üksi võõra rahva hulgas“

5. Nedsaja Küla Bänd „Seda veel ei tea!“

6. Tuulelõõtsutajad 20 „Elumere lained“

7. Nagy Bögö „Erinevad maailmad“

8. Evelin Leima „Austusega esivanematele“

9. Kaisa Kuslapuu „Nupud“

10. Kulno Malva „Akordionimeditatsioonid“

11. Curly Strings „Pidu meis eneses“

12. Eesti Etno Ringreis 2020 „Vagabund“

13. Tuulikki Bartosik „Fyri“

14. Maria Mänd „I“

15. Kiiora "Katski Karat Kängä´”

Etnokulpide tseremooniat on Eesti Pärimusmuusika Keskus korraldanud 12 aastat ja tegemist on ainsa tunnustusega omas žanris. Eelmisel aastal anti välja üheksa kulpi ning aasta albumi laureaat oli Cätlin Mägi ja Torupilli Juss albumiga "Paras paar”.