Foto: Rauno Vahtre
Film
8. oktoober 2021, 08:37

PRONKS! Mart Sanderi linateos sai mainekate teleauhindade jagamisel kolmanda koha: see on küll ühte avatud šampanjat väärt (1)

„See, et kahele Euroopa võimsamale telekanalile lisandub TV3 oma ligi viiskümmend korda väiksema eelarvega tehtud filmiga, on ju küll ühte avatud shampanjet väärt. Olgu seegi siis 50 korda odavam Sovetskoje,“ kirjutab sotsiaalmeedias Mart Sander, kelle film „Kennedy intsident“ jäi Veneetsia teleauhindade jagamisel kolmandaks.

Sander selgitab, et tegemist on maailma ühe vägevaima telesaadete ja filmide võistlusega, mis toimub pärast Veneetsia filmifestivali. „Igal aastal osaleb tuhandeid projekte. Kodulehe järgi – kolmas koht. Muidu häbeneks nurgas, aga kui vaatan, kes võitsid, siis ma häbi ei tunne. Esikoht läks juba ka BAFTA võitnud „Anthonyle,“ tootjaks BBC 1. Teise koha sai „Claire Andrieux“, tootja ARTE, eelarve 1 miljon,“ rõõmustab filmimees, et ka vähese rahaga saab hea filmi vändata.

Filmis „Kennedy intsident“ keskendutakse kahele salapärasele ööle aastal 1939, mil Tallinnas viibis tulevane USA president, 21aastane John F. Kennedy. Film on valminud Mart Sanderi romaani „Litsid“ II osa põhjal. „Filmist sai paras erootiline thriller, sest peaosaliste vahel tekkis lihtsalt nii meeletu särin – täpselt nagu stsenaariumis!“ on filmimees varem Õhtulehele öelnud. „Kui seksistseeni lõpul „Stopp!“ hüüdsin, siis näitlejad mind ei kuulnud.“

Kuigi film tehti valmis 20 korda väiksema eelarvega, kui loodeti, ei toonud see Sandri sõnul kaasa suuri kunstilisi kompromisse. „Praegu oleme nii mina kui produtsent Raivo Suviste pidanud kartulikottidega oma raha juurde tassima,“ märkis Sander toona. Nagu ikka, kirjutas ta siiagi filmi palju originaalmuusikat.