Sõjaväeorkestri kontsert Viimsis SõjamuuseumisVideo: Teet Malsroos
Saund
1. oktoober 2021, 20:57

VIDEO JA GALERII | Kaitseväe orkestri brassansambel tähistas tegutsemise jätkamist kontserdiga (1)

Rahvusvahelisel muusikapäeval, 1. oktoobril alustas sõjamuuseumi koosseisus tegutsemist sõjaväeorkester. Sündmuse tähistamiseks esines sõjaväeorkestri brassansambel Top Brass õhtul Viimsi mõisas.

Kaitseväe orkestrina tuntud orkester on ajalooliselt kandnud erinevaid nimesid. Aastatel 1919-1928 oli Eestil sõjaministeeriumi orkester ning aastatel 1928-1934 kaitseministeeriumi orkester. Nüüdsest kannab Eesti sõjaväemuusika lipulaev sõjaväeorkestri nime.

1. oktoobrist 2021 on sõjaväeorkester kaitseministeeriumi valitsemisalasse kuuluva Eesti sõjamuuseumi – kindral Laidoneri muuseumi struktuuriüksus. Orkester jätkab senises 41-liikmelises koosseisus, kuhu kuuluvad 37 muusiku, kolme dirigendi ja noodikoguhoidja osalise tööajaga ametikohad.

Kaitsevägi annab sõjaväeorkestrile kasutada vormiriietuse ja RKIK katab orkestri olemasolevate prooviruumide rendi Tallinnas Tatari tänaval.

Sõjaväeorkester jääb riigi esinduspuhkpilliorkestriks ning riiklike esindusürituste läbi viimine on ka edaspidi tagatud. 11. oktoobril astub sõjaväeorkester üles Eesti Vabariigi presidendi ametisse vannutamise tseremoonial, nagu ka kõigil tulevastel presidendi kantselei ja kaitseväe pidulikel tseremooniatel, samuti diplomaatilistel sündmustel.

Sõjaväeorkestri ülesandeks on lisaks hoolitseda sõjaväemuusika levitamise eest, teha koostööd teiste Eesti orkestritega ja edendada professionaalse puhkpillimuusika kultuuri.

Eesti Vabariigi esindamise kõrval on sõjaväeorkestri võimalus ise kontserte korraldada ja esineda ka teistel avalikel üritustel.