Mait Agu näituse avamine

Foto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
1. oktoober 2021, 19:41

GALERII | Tallinna ülikoolis avati Mait Agu 70. sünniaastapäevale pühendatud näitus

Koreograaf Mait Agu saanuks tänavu 1. oktoobril 70aastaseks, kuid mees hukkus 1998. aastal autoõnnetuses. Eesti tantsu suurkuju meenutatakse Tallinna ülikoolis avatud näitusega, mille kokku pannud Agu loodud rahvatantsuansambel Soveldaja.

Tallinna ülikooli Vita õppehoone esimesel korrusel avati 1. oktoobril Mait Agu sünniaastapäevale pühendatud näitus, mille koostas MTÜ Tallinna ülikooli rahvatantsuansambel Soveldaja. Näitusega avaldatakse austust Soveldaja asutajale ja tuntud tantsupedagoogile, kes puudutas ja inspireeris sõpru, kolleege, õpilasi, õpetajaid ning muidugi ka publikut, kelleni tema looming jõudis. Väljapanekul jagatakse Maidu mõtteid oma tööst ja õpetajarollist, meenutusi ja lugusid temast ning emotsioone, mida Maidu õpetused või looming teda tundnud inimestes tekitanud on.

Maitu tunti kui kontrastset loomeinimest, kelles oli nii tundlikkust ja õrnust kui ka karmi otsekohesust ja kompromissitust. Teda iseloomustasid meeletu töökus ja andekus ning seda saatvad tugevad emotsioonid. Maidu loomingut on kirjeldatud ajatu, hingemineva ja omanäolisena ning tema tantsudes on näha iseloomulikku, äratuntavat käekirja. Maidu kohati karmide ja nõudlike õpetusmeetodite taga oli eesmärk – motiveerida tantsijaid endast võimalikult palju andma ja tulemuse nimel pingutama.

1999. aastast antakse välja Mait Agu stipendiumi, toetamaks andekaid tudengeid ja tantsuloojaid. Tänavu pälvisid stipendiumi Anastasia Masalova ja Kalev Järvela.