„Mul on kolm last. Olukordi, kus üks neist on kõhus, teine süles ja kolmandat tuleb autoistmelt maha tõsta, on olnud piisavalt,“ ütleb Elen Lotman, üks väheseid naisoperaatoreid, et jutt kaamerate raskusest ajab teda naerma. Foto: Kairit Leibold/ERR
Inimesed
30. september 2021, 07:00

Filmioperaator Elen Lotman: naised on selles ametis suur erand, see on ajalooline taak

„Ma unistasin vist kogu põhikooli ja gümnaasiumi filmitegijaks saamisest, kuid otseselt operaatori ametist unistada ei osanud. Lihtsalt toona ma ei teadnud, et sellised tegelased on üldse olemas,“ räägib üks väheseid Eesti naisoperaatoreid Elen Lotman (40). Sel aastal astus Elen vägagi väärikasse ametisse – ta valiti ülemaailmse filmioperaatorite föderatsiooni IMAGO presidendiks.

Tallinna pedagoogikaülikool võttis Eleni gümnaasiumi lõpuaastal tudengeid vastu vaid operaatorite kursusele. „Mul polnud varianti mitte minna filmi õppima, seega proovisin sinna ja sain esimesel aastal aru, et olen sattunud õigesse kohta.“ Lisaks operaatoritööle on Elen ametis ka stsenaristi ja režissöörina, kuid ütleb, et stsenaariume kirjutav operaator on pigem haruldus. „Enamik operaatoreid on väga tugeva visuaalse tunnetusega ja tunnevad end kõige kodusemalt pildikeeles kõneldes.“ Elen pole enda sõnul mõelnud, mis ametit ta pidada tahaks, vaid teinud lihtsalt asju, mis talle huvi pakuvad. Nii ongi tal mitu ametit. „Kui mõni inimene või teema tundub põnev, olen režissöörina teinud dokfilme, mängufilmi puhul on režiikatsetused jäänud lühifilmide tasandile,“ ütleb ta.

Edasi lugemiseks: