Foto: Teet Malsroos
Inimesed
28. september 2021, 13:40

UUS AMET! Terava keelega Märt Koik saab harrastusteatri juhendajaks: seetõttu ma oma näitlejatööd ja striimimist ei lõpeta

„Harrastusteatri näitlejad on täpselt sama kirjud inimesed kui professionaalid,“ räägib näitleja ja otsekoheste ütlemiste tõttu tuntud humorist Märt Koik, kes hakkab juhendama Tabivere harrastusteatrit.

Näitlejatöö ja striimimise kõrvalt suundub Märt kasulikke nippe ja nõuandeid jagama Tabivere rahvamaja harrastusteatri näitlejatele. „Olen varasemalt osalenud harrastusteatrite konkursside žüriides ja andnud harrastusnäitlejatele tagasisidet,“ kirjeldab koomik, kes peab enda kogemust juhendajana pigem põgusaks.

Mees tõdeb, et on näitlemist õpetanud, küll aga mitte terve harrastusteatri juhendaja rollis. „Olen aidanud ja asendanud oma kursusekaaslasi, kes on sellist tööd teinud,“ ütleb Märt, kellelt on tagasisidet saanud nii mõnedki näitlejad.

Märti kutsuti appi lavastama erinevaid sketše ja suvelavastusi ning vajadusel näitlejaid juhendama. Peamiselt ootab Märt Tabivere rahvamaja harrastusteatrisse vanemaid inimesi, kuna Tabiveres on juba harrastusteatriring noortematele. „Alates 14aastased võivad ikka tulla,“ lisab Viljandi kultuuriakadeemia vilistlane.

Märt Koik mängufilmi „Talve“ võtetel Palamusel

Foto: Karli Saul / Ekspress Meedia

Oma uue töökoha kõrvalt ei lõpeta Märt ei Youtube's striimimist ega näitlejatööd. „See on lihtsalt üks asi, mida ma hakkan nüüd lisaks tegema,“ nendib Koik.

Kõige rohkem hindab Märt oskust võtta vastu tagasisidet, mille abil saavad inimesed ka ise aru, et asi läks paremaks. Hindamatu väärtusega on näitleja jaoks nägemine, et inimesed teevad teatrit armastusega. „Mitte nii, et see on mu töö ja pean seda tegema, vaid et tahan seda teha enda vabast ajast. See on hästi äge,“ märgib Koik.

Professionaalsete ja harrastusteatrite näitlejate vahel Märt erilist erinevust ei näe. „Täpselt sama kirjud inimesed kui professionaalid on ka harrastusteatrites,“ lisab ta lõpetuseks.