Märt ja Saara 2017. aastal presidendi roosiaia vastuvõtul. Märdi kõhukotis on tütar Susanna.

Foto: Ardo Kaljuvee
Inimesed
27. september 2021, 18:26

Märt Pius isaks olemisest: oluline on tegeleda enda ego alla surumisega (1)

Nelja-aastase Susanna ja aastase Mihkli isa Märt Pius (32) märkis raadiosaates, et lapsevanemaks saades tuleb esmalt üle astuda oma egost.

„Probleem lapsevanemaks olemise puhul on enda ego. Lapsed ei aja kunagi närvi. Ajab närvi see, kui sa ei saa olukorrast aru või et sa tegelikult ei tule toime. Selle peale ärritud,“ sõnas kahe lapse isa Vikerraadio saates „Käbi ei kuku...“.

„Pigem on lapsevanemaks olemise puhul oluline tegeleda omaenda ego alla surumisega, et olukord oleks nii nagu laps seda näeb ja soovib, mitte nii, nagu sina seda näed või soovid,“ arutles Märt. „Kui selle ära lahendad ja suudad iga kord teadlikult vaadata, siis tundub, et nende laste kasvatamise puhul polegi muid väljakutseid. Tuleb olemas olla, mängida palju ja päriselt osa võtta lapse elust.“

Märt oli saates „Käbi ei kuku...“ koos ema Nelliga, kes sündis perre, kus oli neli õde. Tal endal on aga neli poega: firmajuht Rinel, sõjaväelane Raino Andre ning kaksikutest näitlejad Priit ja Märt.

Märt nentis enda kasvatust ja lapsepõlve meenutades, kui oluline oli toetus kodustelt. „Kodust peab tulema see tunne kaasa, et kui oled elus ükskõik millega täiesti ummikus, siis koduuksed on alati avatud ja kodu on koht, kuhu saab minna ja kuhu võib ka ilma konfliktideta pöörduda. Selle olemasolu ja lahtiste uste metafoor on tähtis ja alati meiega kaasas olnud.“

Märt abiellus Saara Kadakuga 9. juunil 2019. aastal. Tütar Susanna sündis 2017. aasta märtsis, poeg Mihkel mullu mais.