Foto: Martin Ahven
Inimesed
27. september 2021, 13:02

Suri balletitantsja ja koreograaf Ülo Vilimaa

27. septembril suri 80 aasta vanuses Eesti balletitantsija, lavastaja, koreograaf ja maalikunstnik Ülo Vilimaa, teatas Eesti Teatriliit.

Ülo Vilimaa (sündinud 13. märtsil 1941) lõpetas Tallinna Koreograafiakooli ja täiendas end Leningradis, suurema osa oma teatrikarjäärist pühendas Vanemuise teatrile, kus alustas balletitantsijana, luues värvikaid karakterid Ida Urbeli lavastuses – näiteks nimiosa „Paganinis“.

1960.–1970. aastatel oli Vilimaa üks eesti balleti uuendajaist, muuhulgas korraldas ta mitmeid lühiballetiõhtuid („Kontrastid“, „Muinasjutud“, „Maalid“, „BCD“, „Portreed“).

Ülo Vilimaa on esinenud soolotantsijana, mänginud filmides ning lavastanud lisaks balletile ka oopereid, näidendeid ja muusikale (Puccini „Madama Butterfly“,Gershwini „Porgy ja Bess“ , Menotti „Konsul“, Bartoki „Hertsg Sinihabeme loss“, Bizet' „Carmen“, „Lõbus lesk“ , „West Side Story“, „Minu veetlev leedi“, Rose-Marie, Edith Piaf, McNally Maria Callase meistrikursus).

Samuti tegutses ta maalikunstnikuna, tema näitusi on olnud Tallinnas ja Tartus.

Ülo Vilimaa on pälvinud Eesti NSV teenelise kunstniku ja rahvakunstniku aunimetuse, Valgetähe III klassi teenetemärgi ning 2016. aastal ka riikliku kultuuri elutööpreemia.